Hlavní obsah

Podpořte "pivaře" z Bornea

Novinky, Irena Šnajdrová

Benefiční akci na pomoc projektu Pesisir Balikpapan připravila na sobotu 17. listopadu zájmová organizace Neotáčej se zády. Cílem akce je získat finanční prostředky pro pokračování projektu vedeného českým primatologem Stanislavem Lhotou přímo v Zátoce nosatých opic na Borneu.

Foto: Irena Šnajdrová

Podpořme pivaře z Bornea

Článek

Vystouplé bříško, které připomíná pivní mozol a velký pijácký nos - to jsou hlavní znaky kahau nosatého, který je nazýván také "pivařem z Bornea". Teto zvláštní primát žije v mangrovech na pobřeží Zátoky nosatých opic na Borneu. Je to jediné místo na světě, kde kahau žije. Jedná se totiž o endemit.

S rozvojem průmyslové infastruktury, zakládáním plantáží olejných palem a vzhledem k velkému znečištění zátoky však dochází k úbytku míst, kde kahau žije, a tím se tak tento vzácný primát stává ohroženým druhem.

Už dvanáct let se Češi starají o 45 000 hektarů unikátního tropického pralesa na Borneu a snaží se tak zachránit nejen kahau nosaté, ale celou řadu jiných druhů. Protože Zátoka, která leží nedaleko města Balikpapan na východě indonéské části Bornea, patří mezi druhově nejbohatší místa na světě.

Projekt Pesisir Balikpapan založil český vědec, primatolog Stanislav Lhota, vědecký pracovník Zoo Ústí nad Labem a ČZU v Praze s cílem pokusit se o záchranu těchto "pivařů".

„Během svého studia nosatých opic i dalších zdejších primátů jsem záhy pochopil, že buď musím místní opice studovat velmi rychle, nebo se musím pokusit o jejich záchranu, tím, že se budu snažit chránit unikátní prales, ve kterém žijí. Jinak za pár let nebudu mít co zkoumat ani já, ani nikdo jiný,“ řekl k projektu Stanislav Lhota.

Bohužel v současné době se projekt Pesisir Balikpapan potýká s nedostatkem finančních prostředků. Proto se zájmové sdružení Neotáčej se zády rozhodlo připravit benefiční akci s názvem Podpořme pivaře z Bornea a pomoci tak získat finanční prostředky na další pokračování projektu.

Do akce se zapojila celá řada umělců. V pražském klubu Joe vystoupí britský kytarista a skladatel Jamie Marshall, Mário Bihári se skupinou Bachtale Apsa, skupina Bran a taneční uskupení Kintari. Součástí celé akce bude i ochutnávka tradičních indonéských jídel, prodej propagačních předmětů a benefiční tombola.

Záštitu na celou akcí převzala ČSOP JARO Jaroměř, garantem celé akce je ZOO Ústí nad Labem.

Pořadatelé věří, že se jim podaří nejen získat tolik potřebné finance na pokračování projektu, ale zároveň zvýšit i povědomí o lidech, kterým není osud životně důležitých míst na této planetě lhostejný.

Vstupné na akci je v předprodeji za 280 korun (http://www.mameradizvirata.com/PREDPRODEJ-VSTUPENEK-c16_0_1.htm), přímo na místě pak za 320 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám