Hlavní obsah

Podezřelý balík v hlavní roli při cvičení na ostravské poště

Novinky, Pavel Jaňurek

Podezřelý balík s bílým práškem byl předmětem cvičení v Ostravě.

Foto: Tomáš Lach

Taktické cvičení v Ostravě

Článek

Tři desítky profesionálních hasičů, příslušníci Policie ČR, Městské policie Ostrava, Zdravotnická záchranná služba a také pracovníci Krajské hygienické stanice v Ostravě se zapojili v úterý 26. října do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) v Ostravě-Přívoze. Informoval o tom por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje.

V objektu České pošty u hlavního nádraží Českých drah byl totiž nalezen natržený balík s podezřelým obsahem – bílým práškem.

Pracovníci pošty informovali na tísňové lince hasičů o nálezu podezřelého balíku poté, co se natrhl při předávání adresátovi a začal se z něj sypat bílý prášek. Na místo vyjeli hasiči ze stanic Fifejdy a Zábřeh.

Policisté společně s hasiči provedli evakuaci objektu, vyvedli ven pracovnici pošty a adresáta, kteří přišli do styku s balíkem, a poté provedli jejich dekontaminaci. Hasiči pak odebrali  vzorky neznámé látky (bílého prášku) a zajistili jejich odvoz do specializovaného ústavu na analýzu (do Státního ústavu pro jadernou, chemickou a biologickou ochranu v Příbrami-Kamenné).

Jedním z hlavních cílů cvičení, jež bylo svým námětem v posledních třech letech v Ostravě ojedinělé, bylo ověřit možnosti provedení záchranných prací směřujících k odvrácení nebezpečné události, která zasáhne prostory s velkou koncentrací obyvatelstva. Vedle vyzkoušení spolupráce s dalšími složkami IZS a hygieniky šlo mj. o správnou identifikaci postižených a evakuovaných osob pro případ, že by neznámá látka způsobila přenosnou infekci. A jejich následný rozvoz do vybraných zdravotnických zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám