Hlavní obsah

Po stopách známých filmů natáčených na Klášterecku

Novinky, Jiří Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý hrad má své tajemství a v době filmu a televize se dá říci, že má i svoji pohádku. Návštěvníci hradu nejenže obdivují krásy hradu, ale porovnávají i svoji filmovou představu s realitou. Ani Klášterec nad Ohří není v tomhle výjimkou, i když o pohádky přímo nejde.

Foto: Malované mapy, s.r.o.

Klášterec nad Ohří

Článek

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký...“ Určitě si vybavíte ústřední píseň komedie Juraje Herze, v níž si roli ztřeštěné skladnice v porcelánce střihla budoucí první dáma České republiky Dagmar Havlová Veškrnová.

Holky z porcelánu prostě ke Klášterci patří jako Ještěd k Ondříčkovu Grandhotelu, Hluboká k Pyšné princezně nebo Šumava k dětským filmům s Tomášem Holým. Sklady v porcelánce, kde se natáčelo, si sice prohlédnout nemůžete, ale zato vás na okraji města přivítá 'holka z porcelánu' - usměvavá prodavačka podnikové prodejny.

Před výpravou do Klášterce si v televizi pusťte drama Až do konce. Film zasazený do posledních dnů druhé světové války kdesi v Čechách. Hlavní roli si v něm totiž zahrál klášterecký zámek. Nenechte se zmást jeho světle růžovou barvou ve filmu. Po rekonstrukci mu město vrátilo cihlově červený odstín, jaký měl po poslední přestavbě v 19. století.

Po výstupu na zámeckou věž se dá snadno porovnat, co se ve městě za posledních třicet let, které uplynuly od natáčení, změnilo. Příjemná bude také procházka zámeckým parkem, až k mostu přes Ohři a lázeňskému parku Evženie. Lázně sice na filmových záběrech nenajdete, neboť před dvaceti lety ještě tiše chátraly, zato se z terasy tamní restaurace můžete pokochat výhledem na řeku, která si ve filmu taktéž zahrála, a načerpat další síly.

Máte-li totiž ještě chvilku, neměli byste vynechat jeden slavný záběr, který se objevoval v titulcích každého z Třiceti případů majora Zemana. Vladimír Brabec coby novopečený policista přichází pěšky do svého prvního působiště v Kateřinské Hoře (alias nedalekého Výsluní) a v pozadí se rýsuje malá věžička. Stojí dodnes a patří k historické prohlídkové štole na Měděnci.

Možná vás bude zajímat, že na záběru se mihne i dnes neexistující budova výchovného ústavu, který v roce 1984 lehl popelem a stal se námětem jiného známého filmu – Renčova Requiem pro panenku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám