Hlavní obsah

Po stopách prince Charlese do Hostětína v Bílých Karpatech

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když loni navštívil Českou republiku princ Charles, stálo mu za to zajet si na otočku z Prahy až na moravsko-slovenské pomezí, aby si prohlédl Hostětín, vesničku s 240 obyvateli v Bílých Karpatech. Vydejte se po Charlesových stopách poznat zdejší ekologické projekty, která z Hostětína udělaly pojem.

Foto: Martina Žáčková

V hostětínské biomoštárně nezapomeňte ochutnat, třeba mošt smíchaný s červenou řepou nebo mátou.

Článek

Příhraniční Hostětín dosud unikal masovému zájmu turistů, po návštěvě prince Charlese však jeho popularita prudce stoupla. 

Před více než 15 lety se tu lidé rozhodli jít cestou ekologického způsobu života a ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica a Občanským sdružením Tradice Bílých Karpat "rozběhli" řadu projektů, které v maximální míře využívají místní zdroje a technologie šetrné k životnímu prostředí.

Dnes se sem jezdí inspirovat už nejen odborníci, ale i rodiny s dětmi či mladí lidé uvažující o "jiném" způsobu bydlení. Pokud vás tento trend zajímá, nenechte si výlet do Hostětína ujít. V praxi tu uvidíte, jak funguje kořenová čistírna odpadních vod, výtopna na biomasu, sluneční kolektory nebo šetrné veřejné osvětlení.

Vzdělávací centrum Veronica pořádá exkurze, semináře a nově i vícedenní pobyty ve svém Ekopenzionu. Na vlastní kůži si tak zkusíte i bydlení v modelovém pasívním domě - a zjistíte, že „ekologické“ vůbec neznamená „méně pohodlné“ a to ani v zimě.

Ekopenzion je postaven s pomocí přírodních materiálů, třídí se v něm odpad, ke splachování WC se využívá dešťová voda, vaří se z biopotravin, k ohřevu vody slouží sluneční energie a k vytápění biomasa.

Pobyt v Hostětíně může být inspirativní i pro milovníky tradic. Veronica totiž nabízí také doprovodné programy, v nichž se lze přiučit základním krokům lidových tanců, výrobě slaměných ozdob nebo vyšívání. Hned vedle Ekopenzionu je moštárna, která láká na ochutnávku moštů s různými příchutěmi.

A sportovní nadšenci mohou vyrazit na pěší výlet po zdejší malebné krajině nebo na některou z běžeckých tras. V okolí Hostětína jsou také naučné stezky přibližující místní pověsti nebo vedoucí přes dílny řemeslníků, kteří vás nechají  nahlédnout "do zákulisí". 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám