Hlavní obsah

Petice bombardují ministra Bártu

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá západní část Moravskoslezského kraje se spojila proti rozhodnutí ministra dopravy Víta Bárty (VV) zastavit výstavbu páteřní silnice I/11 vedoucí z Ostravy do Opavy.

Článek

Obce a města ze Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 se rozhodly vyhrocenou situaci řešit peticí, tak jako v Bohumíně. Ode dneška ji lidé mohou například podepsat na obecním úřadě v Hrabyni či Velké Polomi, v Opavě v podatelně na magistrátu, v úřednickém areálu na Krnovské ulici nebo v městském informačním centru. Popřípadě si petici mohou stáhnout na webových stránkách města Opavy.

„Je lepší, když města a obce postupují společně. Poskytneme petici takovou podporu, aby se k ní mohl připojit každý. Zastavení stavby je špatné a nekoncepční rozhodnutí, za které nese vinu hlavně Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Věřím, že se nám podaří přesvědčit ministra Bártu o nutnosti pokračovat v této klíčové stavbě,“ uvedl opavský primátor Zbyněk Stanjura (ODS). „Silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou je extrémně dopravně zatížena a často na ní dochází k vážným dopravním nehodám. Není možné, aby stát jednal o nás bez nás a bez patřičných informací. Chceme se dohodnout, věříme, že petice nám pomůže,“ reagoval Martin Dostál, tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57. Nevyloučil blokádu silnice ze strany občanů, pokud se sdružení se státem nedohodne. Petiční akci podporují necelé dvě desítky měst a obcí na Opavsku, Bruntálsku a město Ostrava.

Zatímco na Opavsku začínají lidé petici podepisovat až dnes, v Bohumíně, kde Bárta popudil obyvatele zastavením mostu v místní části Skřečoň, podepsalo protestní petici za necelý týden přes 8 tisíc lidí. Včera se dozvěděli, že jejich snažení bylo úspěšné. Ministr dopravy totiž především kvůli bohumínskému mostu odvolal z pozice generálního ředitele ŘSD Alfréda Brunclíka. A to kvůli manažerským pochybením, kterých se dopustil v souvislosti se zastavením některých dopravních staveb. Že mezi zastavené stavby „spadl“ i skřečoňský most označil Bárta doslova za tragické pochybení.

Reklama

Výběr článků

Načítám