Hlavní obsah

Pavel Šporcl s modrými houslemi nadchl Pohořelice

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Noci kostelů a současně i Slavností města Pohořelic vystoupil v pátek 10. června ve farním kostele sv. Jakuba Staršího v Pohořelicích houslový virtuos Pavel Šporcl. Přednesl koncert Pocta Paganinimu.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Světoznámý houslista se přiznal, že v Noci kostelů ještě nikdy nehrál, takže má v tomto směru premiéru. O Paganinim posluchačům prozradil, že hrál od svých 5 let 12 hodin denně, a tak to někam dotáhl. Když přicházel na pódium, dámy se prý do něho zamilovávaly a omdlévaly.

„Já jsem také několikrát vystoupil na pódium, a nic,“ postěžoval si houslista a ukázal, že mu humor není cizí. Když uváděl jednotlivé skladby, opíral se o řečnický pult. „Já se těm politikům ani nedivím, že je to tak svádí k proslovům,“ okomentoval svůj pocit řečníka.

O Paganinim ještě prozradil, že měl i slabší stránky, konkrétně hazardní hry. Za tím účelem si dokonce zřídil Casino Paganini. V tomto oboru ale zřejmě moc úspěšný nebyl, hra na housle mu šla určitě lépe.

„Já jsem si všiml, že mnozí jste hned vytáhli mobily a fotoaparáty a začali jste si mě bez dovolení fotit,“ pronesl mezi skladbami majitel slavných modrých houslí. „A já to teď udělám taky tak. Já si vás všechny vyfotím a fotky dám na Facebook. Můžete se tam pak na sebe podívat.“ A jak řekl, tak i učinil.

Virtuos zahrál skladby zmíněného Paganiniho, Johanna Sebastiana Bacha a svoje vlastní. Z těch zaujala zjména variace na píseň Kde domov můj. „Až ten motiv uslyšíte, můžete zůstat sedět,“ uklidnil dopředu posluchače.

Koncert v Pohořelicích byl pro umělce dalším jednoznačným úspěchem. Nabitý kostel byl nadšen nejen hrou, ale i jeho názory a postoji. Když vyjádřil názor, že bychom si neměli pořád na něco stěžovat, ale naopak bychom měli být hrdí na svůj národ, který dal světu tolik vynikajících skladatelů a muzikantů, houslisty nevyjímaje, sklidil nadšený aplaus.

Jako přídavek po vytleskání přidal Bachovu Gavotu a pozval svoje příznivce na 12. ročník festivalu Hudba Znojmo, na kterém bude mít další tři koncerty, a to 14., 16. a 18. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám