Hlavní obsah

Pašije Jidáši, kam jdeš? budou k vidění na pražském Hradě

Novinky, Vratislav Konečný

Pašije jsou úryvky z evangelií vyprávějící o Kristově utrpení. Aby byly lépe srozumitelné i prostému lidu, staly se z nich divadelní hry. Známé jsou ale i zhudebněné, například Řecké pašije Bohuslava Martinů. Na Hradě budou v sobotu 30. března k vidění představení divadla Apropo.

Foto: archiv divadla APROPO

Ilustrační foto

Článek

Charitativní představení pašijové hry Jidáši, kam jdeš? patří už neodmyslitelně k velikonoční kulturní nabídce Pražského hradu. Představení pod širým nebem nabízí ojedinělý pohled na tradiční biblický příběh Ježíše Nazaretského bez církevního dogmatu.

Hry začínají většinou Kristovou modlitbou v Getsemanské zahradě; zradou Jidáše a zatčením Krista, následuje soud před židovskou veleradou s předvedením před Heroda, Pilátovým soudem, bičováním, odsouzením k ukřižování, končí smrtí Krista na kříži, resp. pohřbem.

V kostele se čtou pašije dva dny, čte je kněz v roli Ježíše, další je vypravěč děje a třetí zastupuje ostatní osoby, čtou se zpěvně.

Jidáš je na Hradě již pošesté

„Záleží nám na tom, aby všechny postavy dostaly prostor otevřít divákovi i svou duši, své city, pocity a pohnutky, s nimiž do příběhu vstupují,“ říká režisér a autor hry Filip Jan Zvolský a dodává, že právě proto bylo nutné dodat do hry scény, jaké v jiných pašijových hrách nenajdete.

„Hru jsme poprvé hráli v roce 2000, kdy už v ní byly scény jako loučení Ježíše s Marií a Máří. Během let jsem však dodal i dialog Petra s Jidášem, rozhovor Piláta s jeho ženou nebo scénu, kdy se k soudu coby žalobce dostaví i matka jednoho z betlémských neviňátek,“ dodává Zvolský. Jedná se tak o hru nabitou emocemi, která diváky vtáhne do příběhu, který je sice starý 2000 let, ale stále má co říci.

Vyrostla na něm evropská kultura a tak jeho pochopením lépe pochopíme i sami sebe. Kromě poučení a připomenutí si příběhu v době, k níž neodmyslitelně patří, nabízí však inscenace divákům i dobrý pocit z dobrého skutku.

Divadlo Apropo uvádí každoročně pašije v podobě, která je vzdálena církevnímu dogmaticky černobílému pohledu. „Snažíme se na příběh dívat s odstupem, na konání postav jako na jednání lidí v určité situaci, na určitém místě a za určité situace,“ dodal Filip Jan Zvolský.

Sbírka jde na charitu

Vstup je sice jako každý rok volný, ale již od prvního sehrání v roce 2000 je tato inscenace spojena se sbírkou Pomozte dětem. Do kasičky u vchodu můžete přispět libovolným obnosem, do poslední koruny vše poputuje na zmíněné konto. 

Představení Jidáši, kam jdeš?, které uvádí Divadlo Apropo již pošesté ve spolupráci se Správou Pražského hradu, můžete shlédnout na 4. nádvoří Pražského hradu (vchod z 2. nádvoří průchodem, nebo z Hradčanského náměstí boční brankou vlevo od hlavní brány u Arcibiskupského paláce) - a to sobotu 30. března od 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám