Hlavní obsah

Ostravský umělec Marek Nenutil vystavuje v Industrial Gallery

Novinky, Josef Zajíc

Od úterý 28. března prezentuje v Industrial Gallery své velkoplošné barevné obrazy Marek Nenutil, umělec, který žije a tvoří v Ostravě. Výstavu nazval Existenz 3.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.3.2017 Existenz 3, Kurátorka Zuzana Kulhánková, Marek Nenutil s přítelkyní při vernisáží v INDUSTRIAL Gallery.

Článek

Marek Nenutil (1978) pochází z Ostravy a dodnes zde žije a tvoří. Používá také umělecký pseudonym Openmindz 360. Nenutilova nejnovější série obrazů se dostává k divákovi pod názvem Existenz 3. V loňském roce byla první série vystavena v Slezskoostravské galerii, druhá letos v pražské Chemistry Gallery a třetí nyní v Industrial Gallery v Ostravě na Zahradní ulici číslo 10.

„Nenutilova plátna jsou do posledního milimetru "promalovaná", postavy na nich jsou často v nepochopitelných a na první pohled spolu nesouvisejících činnostech. Vykresluje současnou civilizaci, která je vystavena vlivu technologií, válečných konfliktů či ekologických katastrof. V obrazech se stále něco děje a stále může diváka něco fascinovat,” uvedla Zuzana Kulhánková, kurátorka výstavy a manažerka galerie.

„Ačkoliv mohou díla Marka Nenutila na první pohled působit úzkostně, depresivně či bizarně, zobrazuje pouze náš svět bez příkras. Čím déle se na jeho obrazy díváme, tím více vnímáme, že je to svět, ve kterém dnes opravdu žijeme. Výstavu doplňuje kolekce soch, které vypadají jako postavy, které vyšly z jednotlivých obrazů,” dodala Zuzana Kulhánková.

Nenutilovi je proti mysli současná tendence přikrášlovat prázdnotu a dělat věci lepšími. Nevypráví smyšlené příběhy, ale svěřuje se se svým životním pocitem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám