Hlavní obsah

Ostravské logo se třemi vykřičníky lidé vnímají a fandí mu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři vlastnosti, které symbolizují Ostravu: energie ! - sebevědomí! - humo! Dohromady Ostrava!!! je oznámení všem - jsem tady. Jsem Ostrava. Nabízíme, dáváme, přijímáme, jsme hrdí.

Foto: Josef Zajíc

Pohled na Moravskou Ostravu, Slezskou Ostravu atd.

Článek

Před více než deseti lety se to všechno promítlo i do nového loga města, a to v podobě tří vykřičníků.

Cesta k novému vizuálu trvala několik let. V roce 2005 vyhlásil ostravský magistrát veřejnou soutěž, do níž se přihlásilo 72 soutěžících se 150 návrhy. Žádný z nich tehdejší porotu nepřesvědčil.

O dva roky později, v roce 2007, oslovilo vedení města přímo pražské grafické studio Najbrt, které mělo na svém kontě úspěšnou práci pro společnost PPF, ČD Cargo, Prahu nebo Karlovarský filmový festival.

V následujícím roce předložil Aleš Najbrt se spoluautorem loga Borisem Melušem šest návrhů, včetně ukázek jejich použití na tiskovinách, reklamních předmětech a podobně.

Vedení města Ostravy vybralo vítězný návrh, logo OSTRAVA!!!

Během následujících měsíců bylo původní logo rozpracováno do samostatného manuálu a ve druhé polovině roku 2009 začalo jeho faktické zavádění nejen na magistrátu města Ostravy, ale i v Ostravských obvodech a městských společnostech.

„Ostravské logo je dnes nepřehlédnutelným symbolem moravskoslezské metropole. Když bylo v roce 2008 poprvé představeno, bylo jeho přijetí rozporuplné. Podle průzkumu, které si město nechalo zpracovat v roce zavedení, jej pozitivně přijalo jen 11 procent obyvatel města. Jeho obliba šla ovšem v následujícím období strmě nahoru. V roce 2011 jej přijalo za své již 41,9 procenta obyvatel a dnes je jedním z nejvýraznějších a nejznámějších českých log a nezpochybnitelným symbolem Ostravy,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám