Hlavní obsah

Ostravou chodili mladí záchranáři

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústav urgentní medicíny a forenzních oborů Ostravské univerzity pořádal ve dnech 13. a 14. června již 7. ročník soutěže studentů oboru zdravotnický záchranář Den První pomoci. Studenti z České a Slovenské republiky v těchto dnech porovnali své vědomosti a dovednosti při zajišťování simulovaných příhod.

Foto: Josef Zajíc

Den První Pomoci, Ostrava. Zkolabovaný anglicky mluvící slepec. 14.6.2013

Článek

Od čtvrtka 13. do pátku 14. června se po Ostravě a ostravské zoologické zahradě pohybovaly trojice soutěžících mladých záchranářů studujících obor Zdravotnický záchranář z České a Slovenské republiky. Porovnali si své vědomosti a dovednosti v tomto oboru v denních a nočních etapách při zajišťování simulovaných příhod zaměřených na úrazové a neúrazové situace. Jednotlivé simulace vycházely z praxe a podobají se reálným výjezdům zdravotnické záchranné služby.

Již 7. ročník soutěže Den První Pomoci po mladé záchranáře připravil Ústav urgentní medicíny a forenzních oborů Ostravské univerzity. "Program jsme situovali přímo do centra Ostravy a k zoologické zahradě, abychom umožnili veřejnosti nahlédnout do jednotlivých situací a vidět činnost záchranářů v akci," informovala PhDr. Sabina Psennerová, PhD, garant akce.

Soutěž začala plněním úkolů v ostravské zoologické zahradě. Tříčlenná družstva záchranářů si musela za plného provozu zahrady poradit s třemi různými typy zranění, z nichž nejtěžší bylo zranění ošetřovatele, kterému pštros způsobil těžká a mnohočetná poranění. "Úkolem posádek bylo nejen zajistit postiženého, provést celkové vyšetření, zahájit léčbu, ale také postupovat takticky a ujistit se například o bezpečnosti v prostorách zoo," komentovala činnost v zoo Sabina Psennerová.

V nočních soutěžních měřeních sil bylo "posádkám" sděleno: Došlo k výbuchu, místo je zajištěné a bezpečné, zahajte třídění raněných, vytýčení prostoru pro shromáždění raněných.

"U posádek se hodnotila taktika postupu, rozdělení úkolů, využití členů HZS, vytýčení stanoviště přednemocniční péče, situační hlášení METHANÉ a správné třídění podle metodiky START," komentovala noční cvičení Sabina Psennerová.

V pátek 14. června od ranních hodin se tříčlenné hlídky záchranářů rozešly po centru Ostravy a tam postupně řešily náročné úkoly zraněných lidí. U modelových situací na veřejných místech museli členové hlídek, pod bedlivým okem rozhodčích, komunikovat se zraněným, rozpoznat zranění a zajistit základní ošetření a převoz do nemocnice. Družstva se pohybovala pěšky podle mapy a tak museli řešit i rychlý přesun s veškerou zdravotnickou bagáží na jednotlivá místa.

Nejnáročnější úkol čekal záchranáře na ústředním schodišti v Obchodním a zábavním centru Nová Karolina, kde pod dohledem rozhodčích a veřejnosti řešili členové družstva téměř úmrtí člověka. Zraněné našli ve výstavním areálu MINIUNI, na Slezkoostravském hradě, v Katedrále Božského Spasitele, na Sajdlerově nábřeží pod mostem Miloše Sýkory, i na Radniční věži ve výšce 75 metrů.

Den První Pomoci má díky významu pro záchranu lidí v mezních situacích podporu Evropského sociálního fondu EU a MŠMT. Akce probíhala pod záštitou Ing. Petra Kajnara, primátora Statutárního města Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám