Hlavní obsah

Ostraváci zažili street-artový happening

Novinky, Josef Zajíc

Od rána 8. listopadu zavoněly sprejové barvy před bývalým dolem Jindřich na Nádražní ulici v Ostravě. Na jeho oplocení, na ploše velké asi 3 krát 80 metrů vybarvili umělci, zástupci spolků, rodin, uměleckých i neuměleckých škol, Junáci a další nápis SVOBODA, TA JE K NEZAPLACENÍ!!!

Foto: Josef Zajíc

Street - artový happening na Nádražní ulici u dolu Jindřich. Vytvořilo větu Svoboda, ta je k nezaplacení !!!

Článek

Street-artový happening připravilo město Ostrava ve spolupráci s ostravským umělcem Nikolou Khomou Vavrousem jako jednu z mnoha akcí, kterými si Ostrava po celý podzim v rámci projektu SametOVA!!! připomíná 30. výročí sametové revoluce.

„Osobně vnímám demokracii jako formu společného soužití, která pro své udržení rozhodně vyžaduje zodpovědnost a tím umožňuje člověku naplno rozvíjet svůj potenciál, ducha a reagovat na svět okolo sebe, tím může člověk rozkvétat, pracovat na sobě a tak obohacovat svět. To, že se sejdou různé profese i generace a společně vytvoříme dílo ve veřejném prostoru, a to bez cenzury, je dar, který je v kontextu dějin výjimkou, a za to jsem nesmírně vděčný,” uvedl Nikola Khoma Vavrous, který se po celý den tvůrcům věnoval.

Jednotlivá písmena nápisu byla předkreslena. Zájemci měli k dispozici sprejové barvy mnoha odstínů, akrylové barvy a potřebné příslušenství. Stačilo sprejovou barvu v bombičce zamíchat. Zbytek už byl na těch, kteří písmena vybarvili, namalovali a vyjádřili vztah ke slovu svoboda.

A tak se tvořilo.

Například písmeno K tvořil tým dětí ze ZŠ Labyrint z Lhotky u Opavy pod vedením vedoucí Lenky Pietraszkové. Děti si s její pomocí vytvořili námět, scénář, rozvržení a postupně písmeno vymalovali. A bylo jim to málo. Ještě si vybraly poslední písmeno dlouhé Í u celé věty.

Na třetím a čtvrtém písmenu od konce E a C pracovali dva umělci z Polska Rischiem a Ketizy. Ve slově zaplacení vymaloval, vytvořil písmenko Einin ze Slezska

Junáci se pustili do písmene J, kde kromě krásné výzdoby napsali slogan: Skauting vylučuje totalitu, totalita vylučuje skauting. (A. B. Svojsík). Hned vedle manželé pod uměleckým názvem Defabrik dotvářeli písmeno E.

Vedoucí výtvarného kroužku ZŠ SCIO Frýdek-Místek pracovala s dětmi  na písmenu E. Už měli všechno hotovo, končily s prací a chystaly se na cestu do Frýdku-Místku. Tu šel kolem starý muž a požádal vedoucí Lucii  Samiec, zda by si nemohl něco do jejich písmena nakreslit. Dovolila mu to. Děti byly jiného názoru a mírně, téměř tiše, protestovaly. Lucie jim řekla: „Děti, a to je ta svoboda. Nechat i jiným vyslovit svůj názor.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám