Hlavní obsah

Ostrava pořádala časovku družstev extrémního závodu Opel Handy Cyklo Maraton 2015

Novinky, Josef Zajíc

Ostrava byla ve středu 29. července pořadatelem vložené časovky družstev extrémního charitativního závodu Opel Handy Cyklo Maraton 2015, který se prohání Českou a Slovenskou republikou od 28. července, kdy startoval v Praze. Jeho 236 účastníků ujede 2222 kilometrů za 111 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Opel Handy Cyklo Maraton 2015. Časovka družtev. Ostrava 29.7.2015. Ostravské družtvo T. Macura, K. Šebestová, T. Kračalík a T.Grygiel před startem.

Článek

Rozhodčí Opel Handy Cyklo Maratonu 2015 odstartovali 31 soutěžících družstev ve 12 hodin 28. července  na Václavském náměstí v Praze. Postupně odjelo 236 jednotlivců.

V průběhu jízdy účastníci absolvovali časovku jednotlivců z Jablonce do Liberce a náročnou noční vrchařskou prémii v okolí přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Dopoledne 29. července už nejrychlejší byli na Prokešově náměstí v Ostravě. Tam již od 7 hodin šlapali lidé na cyklotrenažerech kilometry pro dva handicapované muže Radka Naňáka a Luboše Hanáčka, aby jejich ujeté kilometry byly přeměněny na peníze pro nákup potřebných rehabilitačních pomůcek. Do 18 hodin vyšlapali občané pro oba asi 32 tisíc korun.

Ostravští pořadatelé připravili pro účastníky perfektně zorganizovanou časovku družstev. Před každým jedoucím týmem jel vůz Městské policie Ostrava, aby cyklistům zajistil bezpečnost na 13kilometrovém úseku z Prokešova náměstí do Kunčiček a zpět.

Jako první se na náměstí  v 9:34:39 (SELČ) objevil zástupce družstva Desafío. Předal štafetový kolík čtyřčlennému týmu, ve kterém jel handicapovaný sportovec. Pokud trasu absolvoval na handbiku nebo tricyklu, z ujetého času se týmu odečítalo 13 minut. Tým Desafío absolvoval časovku družstev za 17 minut a 13 sekund.

Domácí tým OSTRAVA!!! dojel na Prokešovo náměstí ve 12 hodin 59 minut 44 sekund.  Časovkářskému týmu předal štafetu Martin Štěpánek a konstatoval: „Jede se mi vcelku dobře, protože jsem závod absolvoval již loni, tak jsem se mohl připravit. Na jednoho člena našeho týmu připadá něco přes 300 kilometrů. Dá se říci, že prozatím trať tělo i duch závod u všech členů zvládá. Duch snad ještě lépe než tělo. Prozatím je to dobré, ale postupně bude nastupovat únava a tam ten duch může pomoci,” dodal s úsměvem Martin Štěpánek.

Ostravský tým ve složení Kateřina Šebestova, Tomáš Macura, a na tandemu Tomáš Kráčalík a Tomáš  Grygier, zajel časovku velmi dobře za 20:39 a obsadil 12. místo v osmičlenných týmech. „Časovka byla náročná. Cestou na obrátku se jelo do kopce a v protivětru. Vzhledem k tomu, že máme šikovné Tomáše na tandemu, kteří proráželi vzduch, tak to bylo super. Celkově to prozatím jde, máme ještě spoustu sil. Absolvovat těch 2222 kilometrů je každopádně výzva,” hodnotila jízdu po dojezdu časovky družstev Kateřina Šebestová.

V 15:09 na náměstí přijelo čistě ženské družstvo Osmikrásek, jejichž zástupkyně absolvovaly časovku za 26:36 a pokračovaly do náročných kopců na Slovensko. Jako poslední družstvo 31členného pole opustil Ostravu v 17 hodin a 43 minut tým Černí koně.

Výsledky: Čtyřčlenné týmy: 1. místo Heř-Man For Days Team - 14:17, 2. místo Agegon K4 - 24:11. Osmičlenné týmy: 1. místo Nadace ČEZ - 11:45, 2. místo AZ Pokorný - 12:05, 3. místo Rádio vašeho kraje ČRO..., 12. místo OSTRAVA!!! - 20:39, 27. místo Moravskoslezský kraj 29:41.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám