Hlavní obsah

Oslavy Světového dne včel doprovázela akce otevřených úlů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Dvacátý květen se od roku 2017 slaví jako Světový den včel, který je připomínkou významu, jaký pro život lidstva včely představují.

Foto: archiv RC Srdíčko

I pilné včelky mohou slavit svůj zasloužený svátek Světový den včel.

Článek

Společenství včel je nejen poučnou ukázkou zákonitostí života v přírodě, ale i svými produkty významně ovlivňující složkou zdraví člověka. Navíc jedním z nejdůležitějších článků potravinového řetězce, kdy včely jsou hlavním činitelem při opylování polních a sadařských kultur.

Předním propagátorem jejich užitečnosti byl v 18. století Slovinec Anton Janša, jeden z průkopníků moderního včelařství. Na základě jeho přesvědčivého tvrzení, že včely jsou pro život lidstva natolik významné, že si zaslouží mít vlastní svátek, slovinské ministerstvo zemědělství svou iniciativou dosáhlo, že v roce 2017 byl Valným shromážděním OSN 20. květen (pravděpodobný den narození Antona Janši) odsouhlasen Světovým dnem včel.

Řada včelařů tak tyto sváteční dny tráví usilovnou prací, kdy příkladným mottem včelaře se stalo: „Nekončím, když jsem unavený, končím, když je hotovo”, jako by toto heslo bylo alegorickou nápovědou života včel, kdy tyto „dělnice” neumírají stářím, ale vyčerpáním.

I v Ústí nad Orlicí patřil tento den k pracovnímu zapojení, kdy jeden nedělní teplý slunný den vylákal včelky k rojení, a tak v zahrádkářské kolonii byl úspěšně založen nový úl.

Vzpomínky pak patřily rozvoji včelařství ve městě, na kterém se podstatně podílí dobrovolníci RC Srdíčka. V roce 2014 se čtyři tatínkové a jeden student s nadšením pustili do stavění zateplených úlů a dřevěných palubek. Do dnešního dne se původní počet 4 úlů rozrostl na 12 na zahradě RC Srdíčka a dalších 18 z řad těchto dobrovolníků na jejich zahradách.

S nadšením tatínků přibývalo i nadšených dětí, obzvláště po zapojení vedoucího projektu Učíme se od včel Dana Dostrašila do přednášek na základních školách. Děti se tak seznámily s tajemstvím života včel, s vytáčením medu i výrobou včelích produktů. To vše bylo doplněno praktickými ukázkami s užitím ochranných pomůcek. Nezapomenutelným zážitkem bylo, když stály před úlem ve včelařské kombinéze a klobouku, doplněné kuklou a rukavicemi.

Po bezpočtu hodin dobrovolnické práce přišla i zasloužená ocenění - u mládežnických projektů ABS Pečeť kvality v kategorii Erasmus+mládež, dále Certifikát Český med a prodejní etiketa Med ze Srdíčka.

Na pultech v Zambaru a četných trzích v bohatém výběru je možno zakoupit klasický rozpuštěný pastovaný (našlehaný) med, květový med v medvídkovi, čokomed pastovaný s pravým kakaem (náhrada nutelly) a med s vlašskými ořechy. Vynikající je medokakaový nápoj v teplém mléku či poctivá medovina bez přídavku lihu, cukru, barviv a příchutí, prostě medové víno, jak ho pili naši předkové.

Stálou oslavou práce včel je skleněný úl, který doprovází prodeje medu. Objeví se i ve čtvrtek 30. května na stánku RC Srdíčko, na Farmářském trhu obchodního družstva Konsum, v nákupní galerii na Nové Louži v Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám