Hlavní obsah

Originální Prodanou nevěstu v činoherní podobě uvidí v Kroměříži

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální verze opery Prodaná nevěsta, kterou nastudovalo Sokolské ochotnické divadlo TJ Sokol Pyšely, bude uvedena v sobotu 21. září v kroměřížském Domě kultury. Představení se koná na počest 115. výročí založení Sokolské župy v Kroměříži.

Foto: archiv Robert Rohál

V sobotu 21. září uvidí Kroměřížané originální verzi známé opery Prodaná nevěsta.

Článek

„Pokud vím, tak historicky první slety se zahajovaly Prodanou nevěstou pro účastníky v Národním divadle - a tato skutečnost se stala inspirací pro pyšelské divadlo. A tak se zrodila myšlenka zahájit slet anebo v rámci oslav výročí předvést Prodanou nevěstu ve vlastním nastudování. Ale jak komickou operu o třech dějstvích předvést divákovi? Ochotnické soubory většinou nedisponují řadou kvalitních zpěváků a ještě k tomu s operní průpravou,“ uvedl režisér Bohumil Gondík, který se rozhodl inscenovat Prodanou nevěstu jako činohru.

„Přesněji řečeno jako lidovou hru se zpěvy a tanci na slova Karla Sabiny a hudbou Bedřicha Smetany. Určitá část operních zpěvů musela být převedena do dialogů, ale současně byly zachovány nejznámější písně a sbory,“ dodal režisér.

Herci se začali učit zpívat jinak, nežli to uměli dosud, učili se číst noty, spolupracovat s korepetitorem. V dramaturgické úpravě bylo třeba věnovat každé větě a každé scéně dlouhý čas, neboť necitlivý zásah do předlohy by mohl celý textový i hudební odkaz operního velikána posunout do jiné roviny.  

Od začátku bylo jisté, že samotný soubor pyšelského divadelního spolku nepokryje všechny složky potřebné pro inscenaci. Tehdy dozrála původní režisérova myšlenka: Prodanou nevěstu nastuduje společně hned několik sokolských souborů, díky tomu se partnery pyšelského divadla stala hned tři vynikající tělesa - Národopisný soubor Formani ze Slatiňan u Chrudimi dodal tanečníky, kapelu a zpěváky do sboru. Smíšený pěvecký sbor Gaudim Praha obsadil sboristy a tři sólové role. Sokol Lázně Toušeň měl za úkol přivést komedianty a Divadlo Pyšely obsadilo sólisty a členy sboru. Svoji premiéru měla unikátní Prodaná nevěsta v prosinci 2010 v Pyšelích.

Předprodej vstupenek na pokladnách Domu kultury a v Informační kanceláři i online rezervace. Začátek představení Prodaná nevěsta, které proběhne současně jako bonus Kroměřížského hudebního léta, je v 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám