Hlavní obsah

Opera Věc Makropulos v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě opět s Evou Urbanovou

Novinky, Josef Zajíc

Dvě exkluzívní koncertní provedení Janáčkovy opery Věc Makropulos jsou na programu ve středu 9. ledna a úterý 22. ledna vždy od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě.

Foto: Zdroj : NDM

Eva Urbanová

Článek

Kvůli enormnímu zájmu vrací Národní divadlo moravskoslezské (NDM) v Ostravě na jeviště slavnou operu Leoše Janáčka Věc Makropulos. V hlavní roli Emílie Marty opět vystoupí první dáma české opery Eva Urbanová.

"Do Ostravy se vracím vždy ráda, vymýšlejí mi tady operní projekty, jak se říká, na tělo. Operu Věc Makropulos jsem si díky Ostravě a jejímu opernímu souboru doslova zamilovala," konstatovala Eva Urbanová.

Po boku Evy Urbanové se ve dvou hlavních rolích poprvé představí Gianluca Zampieri (Albert Gregor) a Svatopluk Sem (Baron Jaroslav Prus). Diváci se mohou těšit také na vynikajícího slovenského basistu Petera Mikuláše, který roli Advokáta dr. Kolenatého vytvořil již před několika lety rovněž na scéně Metropolitní opery v New Yorku.

Dále účinkují například Jozef Kundlák (Solicitátor Vítek), Agnieszka Bochenek-Osiecka (Kristina) nebo Luciano Mastro (Janek Prus).

Libreto opery vytvořil sám Leoš Janáček úpravou stejnojmenné divadelní hry o touze po nesmrtelnosti i strachu z ní od Karla Čapka z roku 1922. Skladatel zachoval základní děj a snažil se vcítit do ústřední role ženy, slavné zpěvačky Emilie Marty. Ta i přes svůj cynismus, nabytý během vlastního dlouhého života - žije již 337 let, touží po lásce a životním naplnění.

Obě představení, které se budou konat ve středu 9. ledna a v úterý 22. ledna vždy od 18.30 hodin  Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě, bude řídit hudební ředitel opery NDM Robert Jindra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám