Hlavní obsah

Opera Diversa uvede koncert mladého dynamického souboru Francisextet

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konvent Milosrdných bratří na Starém Brně se 1. listopadu otevře hudbě 20. století i té zcela současné.

Článek

Koncert je brněnskou premiérou souboru. Představí se skladbami 20. století z frankofonního prostředí a současných komponistů. Neobvyklý formát představení bude provázet zasvěceným komentářem impresário Francisextetu Patrik Červák.

V první části programu zazní Pulcinella, první oficiální kompozice neoklasicismu Igora Stravinského. Skladbou prostupuje čirá radost z nového světa, jenž se zrodil z hrůz a jatek první světové války. Rhapsodie belgického skladatele Josepha Jongena svým postimpresionismem navazuje na Debussyho odkaz čisté francouzské hudby.  V Danse rituelle du feu španělského skladatele Manuela de Fally je patrna fascinace mimoevropskou, barbarskou kulturou, jejíž fundamenty jsou tvořeny rituály, které učarovaly roku 1913 i Stravinskému v baletu Svěcení jara. Skladba brněnského komponisty Miloše Štědroně Pour rien  je postmoderní suitou, kaleidoskopem deseti miniatur. Název Pour rien (Pro nic) odkazuje na text irského dramatika Samuela Becketta.

Druhou část zahájí Danza del diavolo Sylvie Bodorové. Ďábel zde uchopený ve významu starozákonním, mýtickém, syčí jako had a na posluchače promlouvá hebrejsky a aramejsky.  Sextet FP 100 Francise Poulenca vznikal téměř 15 let. Na této kompozici je znát Poulencovo skladatelské zrání. Ve třech krátkých charakteristických větách skladby L’heure du berger kreslí Jean Françaix scény z pařížských kaváren a restaurací. Hudební styl je plný lehkosti, zdánlivé nesourodosti, hektičnosti, zejména však vtipu. Osobitý autor je prakticky nezařaditelný, ale i nezapomenutelný.

Koncert Francisextetu ve složení Zdeňka Hanzlíková, příčná flétna, Vojtěch Podroužek, hoboj, Tomáš Kraus, klarinet, Tadeáš Matucha, fagot, Zdeňka Čížková, lesní roh a Patrik Červák, klavír slibuje zajímavé hudební setkání. Mladý soubor s kořeny v Českých Budějovicích vznikl v roce 2014 a má za sebou více úspěchů. Již v roce 2015 se stal absolutním vítězem rozhlasové soutěže Concerto Bohemia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám