Hlavní obsah

Od města k městu jede Black Buřiňos a naživo rozdává hudební radost lidem v Podorlicku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 24. dubna převezme Dobruška symbolickou štafetu od Borohrádku a přivítá na svém území "pojízdný cirkus“ s pány v černých buřinkách, tentokrát i nezbytných rouškách. Po Rychnově nad Kněžnou a Borohrádku projede i městem F. L. Věka kapela Black Buřiňos, aby potěšila všechny v době koronaviru.

Foto: Podorlický VCC a Black Buřiňos (archiv)

Dobruškou projede Black Buřiňos na historickém hasičském voze

Článek

Otcem myšlenky, který všechno „spískal“, je známý moderátor Honza Dušek a akce má veliký ohlas, protože ŽIVÁ kultura chybí většině lidí, již několik týdnů převážně zavřených mezi čtyřmi zdmi svých domovů.

Předchozí dvě štace absolvoval dixieland z Týniště nad Orlicí stylově, a to na povozu taženém koňmi, v Dobrušce vymění vraníky za koně pod kapotou. Muzikanti totiž usednou „na palubu“ historické hasičské Tatry 43 se speciální karosářskou nástavbou od firmy Hendrych Dobruška z roku 1931, zapůjčené Podorlickým Veteran Car Clubem.

Cirkus Black Buřiňos vyrazí na svou trasu po Dobrušce ve 14 hodin od Archlebových sadů, první zastávka je naplánována v historickém centru - na náměstí F. L. Věka - o pouhých deset minut později.

Pak muzikanti jistě potěší seniory v ulici Na Příčnici, kde sídlí také pečovatelská služba. Dále zastaví v neobydlenějších částech města - ulicích Družstevní, Solnická a Orlická. Dixielandová tour po Dobrušce vyvrcholí kolem půl čtvrté v ulici Mírová.

Sestava skvělých hráčů pod značkou Black Buřiňos nabízí v těchto těžkých dnech naživo skladby, při nichž určitě nadšeně plesá srdce každého posluchače. Ohlasy z prvních dvou měst potvrzují, že obyvatelé Dobrušky se mají na co těšit.

To ale není na Rychnovsku v tomto směru zdaleka vše. Už příští týden přivítají černé buřinky v Kostelci nad Orlicí a na I. máje se Black Buřiňos vrátí na domácí půdu, tedy do Týniště nad Orlicí.

Organizátoři vyzývají příznivce dixielandu a kultury obecně, aby při všech hudebních zastávkách dodržovali všechna hygienická opatření, včetně bezpečných rozestupů. Black Buřiňos uslyší dobře každý, kdo bude chtít.

Reklama

Výběr článků

Načítám