Hlavní obsah

Od července je občanům dostupný portál digitálních map Plzeňského kraje

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci spustil Plzeňský kraj portál Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje. Ten mohou využívat subjekty veřejné správy, firmy, organizace i občané.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

V červenci spustil Plzeňský kraj portál Digitální mapy veřejné správy Plzeňského kraje.

Článek

Projekt Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje je souhrnný název třech dílčích projektů naplňující záměr realizace celostátního projektu Digitální mapa veřejné správy, který vzniká pod gescí ministerstva vnitra.

Cílem projektu je zajistit a podpořit garantovaná, jednotná data pro konzistentní výkon příslušných agend veřejné správy na území kraje, transparentnost výkonu veřejné správy, dostupnost dat pro veřejnost, tj. pro podnikatelské subjekty i občany a propojení příslušných procesů veřejné správy a souvisejících životních situací v územně tematickém kontextu.

Na portálu jsou zveřejněny informace z oblasti geodat Plzeňského kraje, krajského úřadu Plzeňského kraje, tematické mapové kompozice, popisy mapových služeb, editor pro tvorbu metadat, informace o možnosti poskytování digitálních dat Plzeňského kraje obcím, projektantům, studentům apod.

"Velká část portálu je věnována oblasti územního plánování. Jsou zde uveřejněny územně plánovací dokumentace a podklady jak krajské úrovně, tak úrovně obcí s rozšířenou působností a hlavně územní plány obcí," upřesnil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, fondy EU a informatiku Ivo Grüner.

Portál zpřístupňuje i všechny mapové služby, které publikuje Plzeňský kraj. Mezi uživatelsky nejzajímavější služby patří mapová služba obsahující plně vektorovou kresbu katastrální mapy, letecké snímky z roku 2011 nebo například Zásady územního rozvoje Plzeňského kraje.

V současné době se dokončuje digitální technická mapa Plzeňského kraje určená pro geodety, správce sítí, stavebníky či projektanty za účelem sdílení informací. Její spuštění je plánováno na září letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám