Hlavní obsah

Oči Brna Moravské zemské knihovny představují obrazy a obrázky Libuše Šuleřové

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna již třetí rok v cyklu Oči Brna přibližuje osobnosti, s městem spjaté životem a dílem. Letošní květen náleží Mgr. Libuši Šuleřové a jejím obrazům a obrázkům. Prosakuje z nich radost z života a bytí.

Foto: plakátek k akci
Článek

Zvolený termín není náhodný. Výstava i průvodní akce se váží k osobnímu jubileu autorky. Libuše Šuleřová (nar. 25. května 1947), rodačka z Přerova, je svým životem, pedagogickou činnosti i tvorbou spojena s Moravou, nejvíce se Znojmem a Brnem, kde žije. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, absolvovala Výtvarnou katedru Filozofické fakulty UP v Olomouci, měla řadu výstav doma i v zahraničí, je ilustrátorkou několik knih. 

Výstava v Galerii Moravské zemské knihovny nabízí poměrně široký náhled do její tvorby. Zastoupena je malba, podmalba na skle i knižní ilustrace. Autorka, výtvarně školená, vidí svět svýma očima, pohledem "insitním“, jí ovšem vlastním, osobitým. Rukopis jejích obrazů a obrázků je nejen rozpoznatelný. Prosakuje z nich radost a pohyb, atributy všeho živého i neživého zachyceného a ztvárněného uvnitř rámů. Nejeden z nich přitáhne oko diváka, je umně zroben jako součást díla, které nejen ohraničuje, ale také invenčně dotváří.

Galerie MZK představuje zčásti „brněnské oči“ L. Šuleřové. Ty zvou k městským dominantám, stejně jako třeba k psíkům v Lužánkách, či k lidskému hemžení v různých končinách města. Lidi, lidičky a vůbec živočichy kreslí a maluje autorka s gustem. Je znát, že jsou na světě rádi, radostně po něm chodí, a jestliže zrovna stojí nehybně, oči jim hrají.

Rozverný, barevný svět. Místo v něm mají brněnští velikáni, včetně největších: Mendela a Janáčka. Ten se celý téměř ztrácí, jak jinak, v hudbě a v notách. Druhá část výstavy překračuje brněnskou tématiku, dává však znát, že je plna tónů Moravy, hudba při vernisáži to zvučně podtrhla.

Morava malovaná, zní podtitulek květnové výstavy. V jejím rámci proběhnou další akce:

9. května v 18 hod. projekce dokumentárních filmů, nejen o výtvarnici, s následnou besedou s režisérem Petrem Baranem. 23. 5. malířka a pedagožka osobně bude vést výtvarný workshop „Kreslíme Brno“. 30. 5. pod názvem „Obrazy plné radosti“, přednáška PhDr. Vojena Drlíka o osobnosti a díle L. Šuleřové. 

Výstava a doprovodné akce jsou pro výtvarnicí asi nejhezčí gratulací.

Reklama

Výběr článků

Načítám