Hlavní obsah

Ochrana domů kameny na čůrání pro psy se osvědčila

Novinky, Miloš Zikmund

Pejskaři mají zase o něco snažší venčení. Pejskové se mají kam vymočit a domy jsou čisté.

Foto: Miloš Zikmund

Pejsek Beník u kamene na čůrání.

Článek

K místům, kde se pobývá nejvíce, jako je pracoviště a bydliště má většina lidí největší vztah. Záleží jim na jeho charakteru a vzhledu. Ne zřídka se v těch místech pohybuje i největší přítel člověka - pes.

Pes je společenský tvor. Procházky patří k pravidelným rituálům, stejně jako  značkování přilehlých míst. Ne vždy jsou to místa vhodná a odnaučit naše psí miláčky značkovat, je nemožné.

Po rekonstrukci domu v Nýřanské ulici v Plzni našli jednoduché řešení. Před vchody usadily okrasné kameny, kterým říkají čůrací. Nápad se osvědčil a psi mají nová místa ke značkování. Často je používají a dům zůstává čistý.

Dnes už nejsou kamenné patníky, a tak se čůrá na sloupy veřejného osvětlení a budovy. Kam jinam? Keře moc netáhnou, a velký kámen je ideální místo. Lze bez větších problémů nainstalovat u vchodů do domů, kolem cest a chodníků. Vhodný kámen může být i jako pěkný estetický prvek.

Jak má vypadat? Čím větší, tím lépe, ale hlavně musí být na dosah a musí zaujmout. Také nesmí být nebezpečné pro okolí, místem, vzhledem a tvarem. Úřady povolení k instalaci nevyžadují. Většinou je to jen občanská iniciativa. Možná, až se někdy spočítá údržba kovových sloupů veřejného osvětlení a zábradlí, budou čůrací kameny vidět hlavně ve městech častěji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám