Hlavní obsah

OBZOR Zlín: Od loupání cibule až k designovým trendům

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejstarších firem na Zlínsku slaví letos v květnu padesáté výročí od svého založení. Během desítek let se etablovala mezi špičku firem nejen ve Zlínském kraji, ale i po celém Česku. Počátky výrobního družstva přitom vznikaly, takříkajíc, na koleni…

Foto: Archiv OBZOR Zlín

Výroba těsnění

Článek

Firma OBZOR se v současné době zaměřuje převážně na výrobu a distribuci vačkových spínačů, domovních vypínačů a zásuvek, dílů pro automobilový průmysl a zdravotnických potřeb.

V současné době zaměstnává na 260 pracovníků, z nichž více než 60 procent tvoří lidé se změněnou pracovní schopností. Tuto tradici si firma drží od prvopočátku. V roce 1965 tvořili pracovníci se změněnou pracovní schopností více než 57 procent z celkového počtu zaměstnanců.   

Začalo to loupáním cibule

Výrobní družstvo vzniklo v roce 1965 v domku Na Podstrání. „Loupání cibule bylo určeno pro velké kuchyně, které měly firmy jako například SVIT Gottwaldov a další. Zakladatelem byl tehdy Svaz invalidů a odtud pramenilo i poslání družstva - zabezpečovat pracovní příležitosti pro občany s těžkým zdravotním postižením a se změněnou pracovních schopností,“ vypráví referentka marketingu Martina Obadalová. 

Další výrobou byla výroba těsnění, podomácká výroba mokasín, či vyplétání sítí pro odkládání zavazadel v autobusu.

Mezníkem ve vývoji družstva se stal rok 1967, kdy byl dostavěn první závod v Loukách, včetně jídelny, bufetu a kanceláří. „S převedením výroby vačkových spínačů z národního podniku SVA v Kutné hoře a nákupem licence na vačkové spínače BACO z Francie v roce 1970 došlo ke změně struktury zaměstnanců. Bylo potřeba zaměstnat odborné profese, jakými byli nástrojáři, konstruktéři a jiné,“ upřesnila Martina Obadalová.  

Od roku 1972 začalo družstvo vyrábět vačkové spínače i malé koncové ovladače. Mezi největší odběratele patřil například legendární TATRAMAT Poprad. V roce 1983 se vačkové spínače staly hitem. Během jednoho roku zaměstnanci smontovali nejvíce kusů v historii - 900 000 kusů.

90. léta přinesla mnoho změn

S postupným zvyšováním produkce a rozšiřováním výrobního portfolia souviselo budování nových prostor a budov v Loukách. „Po celou dobu vývoje se družstvo snažilo přizpůsobovat podmínkám trhu a ekonomiky, upevňovat svoji pozici na trhu a pomáhat státu se zaměstnáváním zdravotně znevýhodněných osob,“ připomíná Martina Obadalová.. 

Po roce 1990, kdy se otevřely hranice, družstvo začalo dovážet výrobky a také je přeprodávat. Tyto bohaté zkušenosti umožnily družstvu další posun a postupné rozšiřování portfolia vlastních výrobků. Zejména rok 1999 pak může být považován za začátek výroby prvních lékovek a dentálních dóz. 

Nové tisíciletí ve znamení „designérského pokroku”

Důvodem vývoje domovních vypínačů a zásuvek bylo rozšíření portfolia výrobků s ohledem na existující distribuční síť. Postupně dochází k rozšíření a od roku 2011 jsou tyto produkty z přírodních materiálů dřeva, skla a kovu.

V minulém roce byly představeny na pražském Designbloku, největší přehlídce designu a módy ve střední Evropě. Do expozice OBZORu přilákaly tisíce návštěvníků. V roce 2013 bylo družstvo oceněno v soutěži „Českých 100 Nejlepších“. 

Reklama

Výběr článků

Načítám