Hlavní obsah

Obrazový slovník výtvarníků byl puštěn do světa

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 19. ledna se sál Nymburského kulturního centra zaplnil „lidmi stejné krevní skupiny“. Sešli se tu výtvarníci, aby se stali svědky slavnostního křtu Stručného obrazového slovníku výtvarníků, fotografů, sochařů etc. regionu Nymburk, Poděbrady, Lysá nad Labem, Sadská a dalších obcí.

Foto: Jan Řehounek

Jiří Černý představuje Slovník

Článek

O průvodní slovo příjemného podvečera se postarali dva pánové stejného jména i příjmení – Jiří Černý.

Jiří Černý, vedoucí odboru kultury a školství Městského úřadu v Nymburce, s uspokojením konstatoval, že v regionu pracuje a tvoří tak velké množství lidí s uměleckou invencí, a připomněl, že nejen v oboru výtvarném. Ocenil vznik „slovníku“, který se stane hodnotným pramenem, z něhož mohou čerpat současní i budoucí badatelé, ale který si určitě se zájmem pročtou rovněž všichni zájemci o výtvarné umění i o kulturní život v Nymburce a okolí.

Jiří Černý, malíř ze Sadské a učitel Základní umělecké školy Bohuslava Matěje Černohorského v Nymburce, který se před časem ujal nelehké role editora této publikace, poděkoval všem výtvarníkům, kteří byli ochotní na přípravě knihy spolupracovat a vytvořit kompletní přehled současné výtvarné scény regionu.

Pak spolu s Ivanem Ulrychem, majitelem vydavatelství a nakladatelství Vega-L Nymburk, které polygraficky hezky vybavený svazek vydalo, knihu pokřtili kapkou sektu a „pustili ji do světa“.

Přítomní výtvarníci pak setrvali v přátelských rozhovorech při sklence vína a drobném občerstvení.

Stručný obrazový slovník výtvarníků, fotografů, sochařů etc. regionu Nymburk, Poděbrady, Lysá nad Labem, Sadská a dalších obcí má 320 stran a představuje formou krátkých medailonků sto padesát malířů, grafiků, ilustrátorů, sochařů, restaurátorů, fotografů, keramiků, jsou tu i šperkařky, řezbáři, umělecký truhlář, scénografové, architekti či autor kresleného humoru. Amatéři i profesionálové. Každý medailonek je doplněn portrétem autora a několika fotografiemi jeho děl.

V knize je ovšem i vzpomenuto výtvarných umělců minulosti, úlohy výtvarných spolků a galerií a rovněž role aktivních lidí, kteří organizují umělecké výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám