Hlavní obsah

Obnova areálu Kuks získala ocenění rovnající se prestiži filmového Oscara

Novinky, Vratislav Konečný

Zástupci Evropské komise a sdružení Europa Nostra vydali ve středu prohlášení, v němž oceňují obnovu barokního areálu Kuks a celonárodní vzdělávací projekt Památky nás baví Cenou EU pro kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra pro rok 2017. Vybíralo se ze 202 projektů ve 4 kategoriích.

Foto: archiv NPÚ, ÚP Sychrov

Barokní areál Kuks, sídlo hraběte Antonína Šporka, vyzdobené galerií soch M. B. Brauna

Článek

Obnova barokního areálu v Kuksu na východě Čech je mimořádně zdařilá, nejedná se o „mrtvou“ památku, součástí areálu je i edukační středisko.

Po Kuksu by mohla následovat Invalidovna

„Pro Českou republiku i Národní památkový ústav je to skvělá zpráva. Úspěch projektů dokazuje, že umíme památky nejen stavebně obnovit, ale že jim dokážeme vrátit skutečný život v podobě atraktivního kulturního využití a také při vzdělávání nových generací. Velmi mne těší, že to oceňuje nejen naše veřejnost, která je památkám věrná, ale nyní skutečně i celá Evropa,“ neskrývá nadšení generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, která doufá, že obdobným způsobem by mohl NPÚ revitalizovat například unikátní pražskou Invalidovnu.

Oba projekty mohou dosáhnout ještě výše a odnést si i finanční odměnu.

Možná přijde i bonus

„Z dvaceti devíti laureátů bude 15. května ve finském Turku vybráno ještě sedm držitelů Grand Prix, z nichž každý obdrží odměnu ve výši 10 tisíc euro. Pro naše projekty by to byl samozřejmě zajímavý bonus, nicméně evropský památkářský Oscar, jak je ocenění často nazýváno, získaný navíc hned ve dvou kategoriích, je pro nás obrovským úspěchem sám o sobě,“ doplnila Naďa Goryczková.

Obnova Kuksu

„Hlavním turistickým magnetem je pak prohlídkový okruh, prezentující historii rodu Šporků a fungování hospitálu od jeho výstavby až do současnosti s popisem nejdůležitějších artefaktů barokního umění: restaurovaným cyklem nástěnných maleb Tance smrti, kostelem Nejsvětější Trojice, lapidáriem s alegoriemi Ctností a Neřestí z dílny Matyáše B. Brauna a lékárnou U Granátového jablka. Okruh je doplněn ještě návštěvou rodinné hrobky Šporků v kryptě kostela a prohlídkou dvou expozic Českého farmaceutického muzea. Do zahrady za hospitálem se též vrátilo 144 bylinkových záhonů,” zve k návštěvě kastelán Libor Švec.

Projekt Památky nás baví přitáhl množství zájemců

Druhým oceněným je edukační projekt Národního památkového ústavu Památky nás baví, který si za finančního přispění Ministerstva kultury kladl za cíl vytvořit kvalitní systém vzdělávání a vyučování v oblasti péče o kulturní dědictví v České republice.

Doposud se programů probíhajících v autentickém prostředí památek zúčastnilo přibližně 31 000 účastníků.

Obnovujeme to, co jsme dovolili zničit

Je to dozajista mimořádný úspěch, na druhou stranu je ale třeba si připomenout, že se jedná o obnovu a zachování památek, k nimž se společnost v minulých desetiletích, s výjimkou několika „výstavních“ objetu chovala velmi macešsky.

Památky - a zvláště církevní - byly na okraji zájmu, mnohdy jsme zničili barbarským způsobem nenahraditelné hodnoty, ničily se i neodborným zásahy, nyní je za velké peníze obnovujeme.

Reklama

Výběr článků

Načítám