Hlavní obsah

O vítězi beskydského endura rozhodovaly pouhé metry

Novinky, Metoděj Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

11. ročník endurové soutěže “O pohár Lysé hory“ se nakonec stal nejdramatičtějším v historii tohoto prestižního motoristického podniku. Závod se jel o víkendu jako zahajovací podnik mistrovství České republiky v kategorii ENDURO OPEN. O pořadí na prvních místech rozhodovaly desetiny sekund.

Foto: Metoděj Novák
Článek

Na náročnou, ale dokonale připravenou trať ve Frýdlantu nad Ostravicí v Čeladné, Pstruží a masivu Ondřejníku vyrazilo celkem 186 závodních strojů. „Závod byl dokonalou prověrkou připravenosti jezdců i jejich techniky a zároveň skvělou podívanou pro diváky. Vypsali jsme celkem 15 kategorií pro motorky v kubatuře od 80 do 445 ccm. Na 35 km dlouhém okruhu jezdci vždy absolvovali 2 rychlostní testy - Farské Lúky a Ondřejník se spojovacím dojezdem do Čeladné. Jezdci v nejsilnější kategorii 1. výkonnostní třídy, skupiny  E1 – E3 strávili v sedle celkem sedm a půl hodiny,“ říká ředitel závodu Jaroslav Kmošťák. 

Na beskydské trati dominovali domácí jezdci. Celkovým vítězem se stal zkušený Martin Volný z BETA týmu z Frýdku - Místku na stroji BETA 450 RR, ten po obrovské bitvě nakonec o pouhé 3 vteřiny porazil druhého v pořadí mladého Marka Boráka z Kunčic pod Ondřejníkem na KTM a do tabulky MČR si připisuje 25 bodů. Celkový čas vítěze 07:24:36,469 hod. Na třetím místě dojel Miroslav Škuta s náskokem necelých 9 desetin vteřiny na Miroslava Ševelu. „Samozřejmě umíme těžit z výhody domácího prostředí, tratě tady oba velice dobře známe. Byl to boj. Do posledního kola jsme s Markem najížděli ve zcela shodném čase. Na první erzetě jsem si ale věřil, získal rozhodující náskok 3 vteřin  a ten na posledním testu udržel. Mám obrovskou radost, každé vítězství si pořádně užívám,“ říká vítěz závodu Martin Volný. „Asi rozhodly Martinovy větší zkušenosti a taky i štěstíčko. Ta první RZ byla hrozně rychlá i malá chybička se těžko doháněla,“ komentuje rozhodující moment 22letý Marek Borák, který se před 14 dny vrátil ze závodu ME v Rumunsku.

Ve sledované kategorii veteránů 1. výkonnostní třídy 50+ vyhrál Zdeněk Halata z Frýdlantu nad Ostravicí, který těsně za svými zády nechal slavné endurové legendy Slováky Emila Čumderlíka a Jáň Zaťka i Oldřicha Bražinu ze Sviadnova. V kategorii žen pak potvrdila na trati svoji dominanci naše nejlepší domácí endurová závodnice Michaela Polívková s velkým náskokem před Patrycijí Kmko z Polska a Petrou Sekotovou.

„Podle ohlasů zástupců asociace, jezdců a jejich týmů, fanoušků i podporovatelů si troufán neskromně tvrdil, že se nám podařilo uspořádat nejlepší endurový podnik v České republice. Vycházíme z tradice slávy slavné endurové československé generace 70. a 80. let. Už teď jsme se postili do příprav příštího 12. ročníku,“ shrnuje ředitel závodu a prezident pořádajícího klubu SC ENDURO MORAVA Jaroslav Kmošťák. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám