Hlavní obsah

O titul Krále lezců se soutěžilo na umělé stěně v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům dětí a mládeže DUHA v Ústí nad Orlicí v sobotu 30. listopadu uspořádal pro fandy horolezectví veřejné závody v lezení na umělé stěně o titul Krále lezců.

Foto: Stanislava Dvořáková

O titul "Krále lezců" se na umělé stěně utkalo dvacet soutěžících od 6 - 15 let.

Článek

Dům dětí a mládeže DUHA v Ústí nad Orlicí působí v oblasti zájmového vzdělávání v 57 kroužcích diferencovaných podle věku od 6 až do 100 let.

Pomáhá s výukou angličtiny, španělštiny, znakového jazyka, učí různým rukodělným činnostem jako paličkování, řezbářství, výrobě keramiky a kreativní činnosti, podporuje zájem a výkonnost v sportovních odvětvích atletikou počínaje a širokou nabídkou míčových her konče. Rozvíjí také uměleckou činnost v tanečním, dramatickém a fotografickém kroužku. V nabídce jsou i speciální odvětví jako šachy, vodácký a kynologický oddíl, geocaching, vzdušná akrobacie, horolezectví a sportovní lezení.

Pro sezonu 2013/14 byla umělá horolezecká stěna v DDM ve Špindlerově ulici zprovozněna 30. září a je přístupná v pondělí ä pátek od 19 do 21 hodin, ve čtvrtek od 18 do 20 hodin.

S nároky na provozování tohoto sportu se mohla veřejnost seznámit právě na pořádání sobotního závodu. Soutěž byla zároveň určena nejen členům horolezeckých oddílů ale také neregistrovaným zájemcům. Z oddílů se účastnili závodníci z Ústí nad Orlicí a České Třebové.

Soutěž byla rozdělena na čtyři kategorie, a to Miny od 6 - 8 let, kde se účastnili tři soutěžící, Šoumeny od 10 - 12 let, kde startovalo deset soutěžících a Elite od 13 - 15 let, která byla hodnocena zvlášť pro tři chlapce a čtyři dívky.

Vítěz vzešel z bodového hodnocení vyhlášených tří disciplín. Hodnotilo se lezení na rychlost (1 cesta), lezení na obtížnost (2 cesty) a uzlování na čas, neboť správný uzel patří k technickým znalostem, ale hlavně zajišťuje bezpečnost lezce. Znalost se prověřovala ve vázání dvojité osmy, lodního uzle jednou rukou a jednoduché rybářské spojky. Každý soutěžící měl navíc možnost určit si pořadí disciplín a vlastní strategii.

Výsledek pořadí v této první prověrce nebyl podstatný. Hlavní byl pocit soutěžících, co všechno již na stěně dokázali. A tak ověření o účasti a dosažených bodech z rukou ředitele závodu Jaroslava Röszlera a závěrečný potlesk byl tou pravou odměnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám