Hlavní obsah

O architektonickou soutěž na proměnu Umělecké ulice v Ostravě je velký zájem

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřená anonymní architektonicko-urbanistická soutěž v centru Ostravy na revitalizaci veřejného prostoru ulice Umělecké, těsně sousedící s Nádražní ulicí a Jurečkovou ulicí, odstartovala 14. prosince 2016. Termín pro odevzdání návrhů byl stanoven na středu 15. února.

Foto: Josef Zajíc

24.2.2017 Architektonická soutěž ulice Umělecké. Pohled z Nádražní ulice.

Článek

Do soutěže na revitalizaci  určeného prostoru se v dané časové lhůtě přihlásilo 23 soutěžících. Jejich úkolem bylo navrhnout architektonicko-urbanistické řešení prostoru ulice Umělecké, která tvoří předprostor Domu umění. Místo je významným veřejným prostorem a současně slouží jako nástupiště pro tramvajovou zastávku Elektra.

„Jsme potěšeni vysokým zájmem, který rozhodně předčil naše očekávání. V průběhu předchozích dvou měsíců jsme registrovali stovky žádostí k nahlédnutí do podkladů k soutěži. V tuto chvíli jednotlivé návrhy ověřuje takzvaný přezkušovatel soutěže, jestli plní zadané podmínky. Ty, které budou v souladu se zadáním, posoudí porotci v pondělí 27. února. Návrhy vyhodnotí a následně by nám měli doporučit vítěze. Předpokládáme, že ho zastupitelům předložíme ke schválení už na dubnovém zasedání,” konstatoval primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Řádnými členy poroty jsou: starostka centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová, náměstkyně primátora Kateřina Šebestová, vedoucí útvaru hlavního architekta města Ostravy Cyril Vltavský. Za nezávislé členy porotu rozšíří známí architekti Adam Gebrian, Tadeáš Goryczka, Ladislav Kuba a Radim Václavík.

„Porota bude hodnotit vhodnost konceptu, jeho prostorové i funkční uspořádání, reálnost, realizovatelnost a ekonomickou přiměřenost návrhu. Také propojení nově navrženého, upraveného území s okolním městem tak, aby se veřejný prostor ulice Umělecké stal integrální součástí centra Ostravy,” vysvětlila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

„Po delší době se současné vedení města vrátilo k širšímu využití architektonických soutěží, které umožňují hledání nejlepšího řešení staveb a veřejného prostoru, realizovaný městem. V běhu jsou již také soutěže na proměny jatek a náměstí Msgre. Šrámka. Připravuje se stavba koncertní haly a bytového domu na ulici Kostelní,” dodal primátor Tomáš Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám