Hlavní obsah

Novoroční koncert Moravskoslezské Sinfonietty v tónech opery, fagotů a symfonie

Novinky, Jan Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orchestrální akademie Moravskoslezská Sinfonietta si pro své posluchače připravila program složený hned z několika zajímavostí. Prvním bude Koncert F dur pro dva fagoty, který přednese Miroslava Hrubá a Jan Soukup, árie z opery Romeo a Julie a La Wally zazpívá korejská sopranistka Hyun-Jung Ku.

Foto: Jan Soukup

plakát

Článek

Již od roku 2012 obec Řepiště spolu s Moravskoslezskou Sinfoniettou připravují každoročně Novoroční koncert. Letos bude na programu 24. ledna od 17.00 hodin ve Sportovní hale v Řepištích.

Na těchto novoročních koncertech již zazněla známá díla jako Šeherezáda (N. R. Korsakov), Zima (A. Vivaldi) v roce 2012, Violoncellový koncert D dur (J. Haydn), Symfonie D dur (J. V. H. Voříšek) v roce 2013, Adagio pro smyčce (S. Barber), H. Górecki (Trzy utwory v dawnym stylu), 5. symfonie (F. Schubert) v roce 2014, Koncert d-moll pro flétnu a orchestr (C. P. E. Bach), Koncert pro hoboj (G. F. Telemann) a Malá noční hudba (W. A. Mozart) vloni.

Pro letošní 5. výročí si MSS připravila dramaturgicky zajímavý program po celý rok. Na Novoročním koncertu zazní známá předehra z Figarovy svatby, poté se představí sólisté Miroslava Hrubá a Jan Soukup v Koncertu F dur pro dva fagoty a orchestr J. K. Vaňhala.

Po doznění fagotových tónů přednese korejská sopranistka Hyun-Jung Ku árii ,,Ah, je veux vivre" z opery Romeo a Julie (Ch. Gounod) a také árii ,,Ebben, ne andro lontana" z opery La Wally. Obě tyto opery byly shodou okolností nedávno na programu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Na závěr se orchestr představí v 5. symfonii c moll ,,Osudová" L. van Beethovena. 

Premiéru s MSS bude mít dirigent Josef Kurfiřt. Dirigování studuje u prof. M. Němcové, prof. M. Košlera a prof. H. Farkače. Pravidelně spolupracuje s Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, jako zpěvák i jako dirigent (např. Síla osudu - dirigování za scénou). V Národním divadle v Praze dirigoval za scénou ve Figarově svatbě a účinkoval v Aidě, Pádu Arkuna a světové premiéře Nové země A. Háby, kde dokonce zpíval menší sólo. Jako dirigent dále spolupracoval například s Podkrkonošským symfonickým orchestrem nebo Talichovou komorní filharmonií.

Miroslava Hrubá (fagot) Vystudovala Janáčkovu konzervatoř, Fakultu umění Ostravské univerzity a nyní studuje na VŠMU v Bratislavě. V roce 2012 studovala na CSDM v La Coruňi (ES). Spolu s Janem Soukupem a Štátnou filharmóniou Košice nastudovali v roce 2015 Koncert pro dva fagoty F dur J. K. Vaňhala.

Jan Soukup (fagot) Také vystudoval Janáčkovu konzervatoř, Fakultu umění Ostravské univerzity a nyní studuje na VŠMU v Bratislavě. Na přelomu roku 2013/2014 studoval na Královské konzervatoři Brusel pod vedením sólo-fagotisty Belgické filharmonie Doc. Luca Loubryho. Nyní působí jako pedagog na ZUŠ Bohuslava Martinů v Havířově.

Hyun-Jung Ku (soprán) Vystudovala magisterské studium v oboru operní zpěv na   Mok-won univerzitě v Jižní Koreji. Poté taktéž dosáhla magisterského titulu na Rhode Island v U.S.A.V Koreji se představila s Dajeon Philharmonic orchestra, Daedeok Orchestra, Risorgente Opera company a Daejeon Opera. Byla hlasovým poradcem v Dětském sboru KBS (Korejský nahrávací systém). Nyní je hlavním sbormistrem Dajeon ženského sboru a působí jako profesorka na univerzitě Kong Ju v Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám