Hlavní obsah

Novinářská cena zná jména nominovaných, letos jich je rekordní počet, přes pět set

Novinky, Lucie Nemešová

Známe jména nominovaných na vítěze a vítězky jubilejního ročníku Novinářské ceny, o nichž se rozhodne ve středu 17. června v Praze. Letošní ročník navíc zaznamenal rekordní počet nominací, který se blíží šest seti. Ocenění získalo za celou historii celkem 86 novinářů a novinářek.

Foto: Kristýna Svobodová

Ilustrační foto

Článek

Každoročně roste počet nominací napříč kategoriemi. Těch je v letošním roce celkem čtrnáct, nominací se sešlo necelých šest stovek.

„Podle počtů nominací, které se nám každoročně schází, je patrné, že v České republice máme veřejnoprávní média na velmi vysoké úrovni. Česká televize i Český rozhlas pravidelně proměňují nominace v ocenění v různých kategoriích,” uvedl Robert Basch z Nadace OSF, která Novinářskou cenu udílí, s tím, že zaostávají s kvalitou ani soukromá média.

Pravidelně se objevují mezi nominacemi deníky Hospodářské noviny, Právo, MF Dnes nebo Lidové noviny včetně jejich webových portálů i speciálních příloh či suplementů, např. Salon Práva.

„Novinářská cena není samozřejmě jenom o celostátních médiích, ale své nezastupitelné místo v ní mají i regionální novináři. Nejvíce nominací do kategorie regionální žurnalistiky nám v posledních letech přichází z Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje,” komentuje vývoj Novinářské ceny koordinátor projektu Michael Adamec.

„Jsou to právě velmi často novináři z regionálních médií, kteří se věnují investigativní žurnalistice, a to navzdory nebezpečí, které se s tím pojí. Je potřeba tuto jejich odvahu oceňovat a v rámci novinářské obce je co nejvíce podporovat,” dodal.

Fenoménem posledních let je rostoucí počet žen laureátek Novinářské ceny. Jen v loňském roce získalo ocenění celkem sedm českých novinářek. Jejich mužští kolegové pak v celkem pěti kategoriích. Ženy vloni dominovaly kategoriím jako je žurnalistika orientovaná na řešení - solutions journalism, regionální žurnalistika či analyticko-investigativní příspěvek v psané i audiovizuální části.

Mezi nejčastěji nominované novinářky patří za celou historii oborové ceny s celkem osmi nominacemi Marie Valášková Bastlová. Ta dlouhá léta působila v Českém rozhlasu, nyní působí v novém televizním projektu CNN Prima News. Nominaci proměnila Marie Bastlová v ocenění minulý rok, a to za nejlepší rozhovor v rámci pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Nejvíce oceňovaným novinářem za celých deset let je Martin Veselovský, který dlouhá léta působil v České televizi a nyní působí na videokanálu DVTV, který moderuje. V roce 2012 obdržel svoji první cenu za rozhovor s tehdejším karlovarským radním a bývalým členem pohraniční stráže Václavem Sloupem. Celkově ocenění Novinářská cena získal pětkrát, a to ve dvou kategoriích. Tento rekord se už žádnému z dalších novinářů nepodařilo překonat. V nejvíce kategoriích, celkem ve třech, byl pak oceněný Michael Fiala z České televize.

Letošním příspěvkům opět dominují psané rozhovory a reportáže. Co se stane letošním hlavním tématem, si musíme ještě týden počkat do slavnostního vyhlášení letošních novinářských cen 17. června na pražských Jatkách 78.

Přehled nominovaných: https://www.novinarskacena.cz/zname-nominovane-na-novinarskou-cenu-2019/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám