Hlavní obsah

Nová Techmania se otevře veřejnosti na Den učitelů

Novinky, Alena Lochmannová

Hlavní expoziční hala plzeňského science centra Techmania úspěšně prošla kolaudačním řízením. Otevření nové Techmanie na Den učitelů, 28. března, tak nestojí nic v cestě.

Foto: Techmania Science Center

Pro veřejnost bude nová a třikrát větší Techmania přístupná od soboty 29. března.

Článek

Oproti "staré" Techmanii, která fungovala v části historické haly areálu ŠKODA v letech 2008 – 2013, bude nová Techmania třikrát větší a kromě interaktivních expozic nabídne i špičkově vybavené laboratoře či klubovny pro školy i veřejnost.

„Musím zhotovitele pochválit, odvedl opravdu dobrou práci. Neshledal jsem žádnou vadu ani nedodělek, který by bránil uvedení budovy do provozu. Spíš naopak si myslím, že čím dřív bude otevřeno a budova začne sloužit veřejnosti, tím to bude lepší," uvedl vedoucí Odboru stavebně správního Magistrátu města Plzně Jan Kaisler.

Hlavní budova Techmanie přivítá své návštěvníky 28. března, a to po téměř sedmi měsících od svého uzavření. Během té doby bylo završeno propojení obou částí historické škodovácké haly z roku 1917, v jejíž jedné třetině provozovala Techmania své aktivity zaměřené na zábavné objevování vědy a techniky od roku 2008.

Nová Techmania nabídne nejen nové interaktivní expozice, ale také špičkově vybavené školní laboratoře zaměřené na biologii, chemii či fyziku, klubovny, dílny a samozřejmě i velkorysé zázemí pro občerstvení a odpočinkovou zónu.

Rekonstrukce zchátralé historické stavby a její transformace v experimentální stanici neformálního vzdělávání si včetně vybavení vyžádala řádově částku 330 milionů korun, které poskytl Operační program Výzkum a Vývoj pro Inovace.

„Nyní máme přesně pět týdnů na to, abychom v hlavní hale všechny dokončovací práce završili. Aktuálně probíhá výmalba jednotlivých ploch, navážíme vybavení interiérů a vybavení laboratoří, staví se konstrukce pro nové hlediště. Do Techmanie již také např. přijely první exponáty nové expozice Člověk a zvíře,” prozradil technický manažer projektu dostavby Techmanie Jiří Vlasák.

Hlavní expoziční hala svou nabídkou pro školy i veřejnost doplní činnost prvního 3D Planetária v ČR, jež v areálu plzeňské Techmanie funguje od listopadu loňského roku. 

Pro veřejnost bude nová a třikrát větší Techmania přístupná od soboty 29. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám