Hlavní obsah

Nová Techmania se otevře veřejnosti na Den učitelů

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní expoziční hala plzeňského science centra Techmania úspěšně prošla kolaudačním řízením. Otevření nové Techmanie na Den učitelů, 28. března, tak nestojí nic v cestě.

Foto: Techmania Science Center

Pro veřejnost bude nová a třikrát větší Techmania přístupná od soboty 29. března.

Článek

Oproti "staré" Techmanii, která fungovala v části historické haly areálu ŠKODA v letech 2008 – 2013, bude nová Techmania třikrát větší a kromě interaktivních expozic nabídne i špičkově vybavené laboratoře či klubovny pro školy i veřejnost.

„Musím zhotovitele pochválit, odvedl opravdu dobrou práci. Neshledal jsem žádnou vadu ani nedodělek, který by bránil uvedení budovy do provozu. Spíš naopak si myslím, že čím dřív bude otevřeno a budova začne sloužit veřejnosti, tím to bude lepší," uvedl vedoucí Odboru stavebně správního Magistrátu města Plzně Jan Kaisler.

Hlavní budova Techmanie přivítá své návštěvníky 28. března, a to po téměř sedmi měsících od svého uzavření. Během té doby bylo završeno propojení obou částí historické škodovácké haly z roku 1917, v jejíž jedné třetině provozovala Techmania své aktivity zaměřené na zábavné objevování vědy a techniky od roku 2008.

Nová Techmania nabídne nejen nové interaktivní expozice, ale také špičkově vybavené školní laboratoře zaměřené na biologii, chemii či fyziku, klubovny, dílny a samozřejmě i velkorysé zázemí pro občerstvení a odpočinkovou zónu.

Rekonstrukce zchátralé historické stavby a její transformace v experimentální stanici neformálního vzdělávání si včetně vybavení vyžádala řádově částku 330 milionů korun, které poskytl Operační program Výzkum a Vývoj pro Inovace.

„Nyní máme přesně pět týdnů na to, abychom v hlavní hale všechny dokončovací práce završili. Aktuálně probíhá výmalba jednotlivých ploch, navážíme vybavení interiérů a vybavení laboratoří, staví se konstrukce pro nové hlediště. Do Techmanie již také např. přijely první exponáty nové expozice Člověk a zvíře,” prozradil technický manažer projektu dostavby Techmanie Jiří Vlasák.

Hlavní expoziční hala svou nabídkou pro školy i veřejnost doplní činnost prvního 3D Planetária v ČR, jež v areálu plzeňské Techmanie funguje od listopadu loňského roku. 

Pro veřejnost bude nová a třikrát větší Techmania přístupná od soboty 29. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám