Hlavní obsah

Nová pohádková divadelní výstava baví děti i dospělé

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vypadal hrnec Pejska a Kočičky, když vařili dort? Co měla oblečeno Žofka Orangutánová? A jak se dělá na jevišti pořádná bouřka? To vše a mnohem víc ukazuje návštěvníkům nová velká výstava na zlínském zámku s názvem Jak to bylo pohádko? aneb Zlínské divadlo dětem.

Foto: Archív MDZ

Ve velkém sále nechybí kus scény z pohádky O pejskovi a kočičce.

Článek

Vůně šminek, spousta fantazie a tajemství, které se pro dětského diváka ukrývá za divadelní oponou. A také kulisy, rekvizity, kostýmy, výtvarné návrh a dobové fotografie mapující herecké osobnosti i inscenace pro děti, které ve zlínském divadle vznikly, tvoří dohromady nový "tahák" Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Výstava připomíná letošní 65. výročí zakončení první sezóny a 45. výročí zahájení činnosti v nové budově zlínského divadla. „Neklademe si za cíl zmapovat historii divadla. Rozhodli jsme se věnovat "jen" pohádkám a hrám pro děti a využít bohatý obrazový i trojrozměrný materiál shromážděný v archivu Městského divadla Zlín,“ vysvětlila autorka výstavy, historička MJVM Hana Kuslová.

Příchozí tak v muzeu uvidí například části scény z pohádky O pejskovi a kočičce, rekvizity a kostýmy z dalších pohádek. "Některé kostýmy si děti budou moci přímo i vyzkoušet. Máme tu i hromostroj a vichrostroj! Panelová část je věnována průřezu pohádkových inscenací v celé historii divadla a připomene, že zdejším souborem prošly skutečné herecké hvězdy – Valerie Kaplanová, Otto Šimánek nebo Jan Libíček, či Stanislav Tříska," dodala autorka.

Divadelní výstava „obsadila“ velký i malý výstavní sál, i spojovací chodbu muzea až do 11. listopadu (půjde tedy o poslední výstavu před stěhováním instituce do nových prostor v továrním areálu). Výstava „Jak to bylo, pohádko?“ bude mít i bohatý doprovodný program – stačí sledovat stránky www.muzeum-zlin.cz.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně má otevřeno denně kromě pondělí od 9 (v sobotu a neděli od 10 hodin) do 12 a od 13 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám