Hlavní obsah

Noční ohnivý živel způsobil v Kralupech nad Vltavou miliónové škody

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek před 22. hodinou nahlásil vrátný kralupské firmy Kyllar, která sídlí v bývalé místní dýhárně, požár velmi značného rozsahu. Vypukl ve velké zděné hale ve tvaru písmena „L“, jejíž kratší strana přiléhá k plotu nad korytem řeky Vltavy.

Foto: Martin Tlustý

Jakmile popel vychladne a stěny narušené žárem budou bezpečně strženy, nastoupí na požářiště policejní i požární specialisté.

Článek

Na místo se rychle sjelo přes dvacet profesionálních státních, podnikových, jakož i dobrovolnických požárních jednotek ze široka daleka. Pro mohutné plameny, hustý černý dým a nahlášené tlakové nádoby s plynem v hořícím objektu byla preventivně evakuována zejména blízká ubytovna.

Pro malou kapacitu místních požárních hydrantů vzali profesionální hasiči za vděk cisternami hasičů dobrovolných, jež po dobu minimálně čtyř hodin znovu a znovu přivážely stovky hektolitrů filtrované vody z nedalekého Synthosu.

Kralupská firma Kyllar, která pronajímá vysokozdvižné plošiny i kontejnery na odpad a rovněž provádí zemní práce, požárem přišla zejména o čtyři nákladní vozidla a dále ještě o stavební stroje zaparkované v hořící budově. Jen tato ztráta podle vedení firmy činí přibližně 10 miliónů Kč.

Další škoda vznikla na samotné budově, protože její konstrukce byla díky velmi intenzivnímu žáru a explozím plynových lahví vystavena teplotám přes 2000°C, čímž je tato zcela jasně předurčena k demolici.

Hasiči bojovali s ohnivým živlem do druhé hodiny ranní, poté byla zahájena dohašovací fáze, která se ovšem prováděla výhradně z požární vysokozdvižné plošiny, protože prakticky všechny stěny budovy akutně hrozily zřícením.

Na místo již byla povolána speciální hasičská jednotka ze Zbirohu. Podle informace středočeské policejní mluvčí Štěpánky Zatloukalové provede demolici budovy tak, aby to co nejméně narušilo následné vyšetřování příčin požáru.

Velitel zásahu Petr Nicek a vyšetřovatel požárů Libor Pospíšil přímo na místě sdělili, že prvotní ohledání požářiště proběhne až po rozednění s tím, že hlavní části budovy bude třeba před fyzickým vstupem požárních vyšetřovatelů odborně strhnout.

Šetření požárních i policejních vyšetřovatelů prý potrvá minimálně několik týdnů, v případě potřeby velmi důkladných analýz může jít i o několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám