Hlavní obsah

Nevidomí na besedě předvedli, jak píší SMS

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecně prospěšná společnost Spokojený domov uspořádala 14. května ve Volnočasovém centru v Mnichově Hradišti besedu s nevidomým Lukášem. Zúčastnili se jí i dva Lukášovi stejně handicapovaní kamarádi, Helena a Honza.

Foto: Spokojený domov, o. p. s.

Lukáš (první zleva), Honza (třetí zleva) a Helena (čtvrtá zleva) na besedě v Mnichově Hradišti.

Článek

Beseda byla zaměřena zejména na využití moderních pomůcek. Asi každý si v souvislosti s nevidomým představí bílou hůl či vodicího psa, ale málokdo přemýšlí nad tím, že tito lidé zcela běžně ovládají i Facebook a píšou SMS.

Využívat počítač nevidomým umožňuje speciální software, který jim dokáže předčítat, co je zobrazeno na monitoru, například nabídka start, programy, textový editor, Skype apod. Zároveň počítač předčítá, které klávesy nevidomý stiskl.

V případě mobilního telefonu je princip podobný. Zde navíc zvuk oznamuje signál, název operátora, stav baterie, příchozí SMS včetně odesílatele, příchozí hovor včetně jména volajícího a další potřebné údaje. Jak se mohli návštěvníci besedy na vlastní oči přesvědčit, nevidomí díky tomu mohou používat mobily a počítače téměř stejně jako všichni ostatní lidé.

Kromě telefonu a notebooku Lukáš v praxi předvedl také mluvicí budík a speciální hodinky. Bravurně rovněž zvládl ukázku četby z knihy napsané v Braillovu písmu. 

Lukáš také vysvětlil a prakticky ukázal několik zásad pro komunikaci s nevidomými. Mezi ty nejdůležitější patří nepomáhat dotyčnému ihned zbrkle bez předchozí domluvy, ale nejprve ho oslovit a zeptat se, zda potřebuje pomoc.

Při setkání s nevidomým kamarádem je nutné oslovit ho jeho jménem a zároveň říci své vlastní jméno, protože nevidomý nemusí člověka podle hlasu hned poznat.

Také je nezbytné dávat přesné a jasné instrukce a popisovat prostředí, kde se člověk s nevidomým pohybuje, možné překážky apod. A samozřejmě je důležité mluvit přímo ke zrakově postiženému, nikoliv zprostředkovaně. Velmi nevhodně působí, když se například obsluha restaurace zeptá průvodce „Co si pán dá k pití“.

Besedu uzavřela diskuse s návštěvníky, do které se zapojili i Lukášovi nevidomí kamarádi. Hovořilo se například o jejich koníčcích, ale i o neblahé finanční situaci zdravotně postižených a dalších problémech.

Reklama

Výběr článků

Načítám