Hlavní obsah

Nejen papírové Vánoce se již posedmé uskutečnily v Habartově

Novinky, Aleš Plevka

Dům dětí a mládeže v Habartově nabízí zájemcům pestrou škálu volnočasových aktivit. A jednou z nich je také tematické vánoční rukodělné vyrábění dárků a dekorací. Tentokrát však organizátorky Jana Chalupská a Iva Ondříšková přišly hned s několika změnami.

Foto: Aleš Plevka

Stanoviště drátkování nabídlo výrobu náušnic a náhrdelníku

Článek

Akce samotná se uskutečnila během sobotního dopoledne 14. prosince. Místem konání se tentokrát stal Dům dětí a mládeže a přibyla také nutnost se na akci předem registrovat a uhradit symbolický poplatek 10 Kč. Tím zaměstnankyně DDM chtěly předejít zbytečně velkým přípravám a plýtvání drahocenného materiálu i lidského potenciálu. Získaly tak totiž jasnou představu o tom, s jakým množstvím výrobců mají počítat.

Praxe ukázala, že se nejspíš jednalo o krok správným směrem. Na vyrábění se předem přihlásilo něco okolo padesáti zájemců, přičemž někteří nakonec vinou probíhající vlny nemocí nemohli bohužel dorazit. Přesto si asi čtyři desítky dětí a několik rodičů našlo na dvě hodiny cestu do místností domu dětí.

Tam na ně čekalo sice o něco méně stanovišť, než bývali zvyklí v prostorách kulturního střediska, ale za to se jednalo o stanoviště promyšlenější a propracovanější a některé z výtvorů se s přehledem daly využít jako krásné malé vánoční dárky.

Při vstupu do budovy všichni příchozí obdrželi přáníčka a také igelitovou tašku s logem DDM, která sloužila pro uchovávání jednotlivých výrobků.

Přestože se v novém pojetí jednalo o akci komornějšího rázu, bylo nutné pro ni získat pomoc více než deseti dobrovolníků, z nichž se stali poučení instruktoři a pomocníci v celkem osmi výrobních odděleních.

Během dvou hodin, které byly akci vyměřeny, mohl každý příchozí pohodlně stihnout vše, co bylo k dispozici. Takže ti nejpilnější a nejšikovnější si odnášeli celkem slušnou porci originálních výtvorů, jimiž mohou obdarovat své blízké.

Jednalo se o vskutku pestrou směsici výrobků, mezi nimiž nechyběl papírový anděl coby zápich, ze stejného materiálu vyrobená lastura s perličkou, drátkované náušnice či náhrdelník, mýdla různých barev a tvarů, dárková krabička, kávová pochoutka, plastová ozdoba na stromek či krásný řetízek s přívěskem ve tvaru srdce. Většinu výrobků si mohli tvůrci ihned na místě nechat krásně zabalit, takže jim již opravdu nezbývalo nic jiného než si rozmyslet, koho obdarují a komu tak udělají jistě nemalou radost.

Celá akce probíhala v naprosto poklidné atmosféře, k níž přispívaly i tlumeně hrající adventní písně a koledy. Všichni se usmívali a bylo více než zřejmé, že všem příchozím se akce trefila do noty. Za to tedy patří poděkování zaměstnankyním Domu dětí a mládeže v Habartově a také partě dobrovolníků, bez jejich přičinění by se neuskutečnilo zhola nic.

Reklama

Výběr článků

Načítám