Hlavní obsah

Navštivte o Velikonocích Muzeum Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobočky Muzea Brněnska nabízí i během velikonočního víkendu zajímavý program, najděte si čas a navštivte některou z aktuálních výstav.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Výstava v Podhoráckém muzeu v Předklášteří

Článek

Podhoráckém muzeu v Předklášteří je k vidění výstava Cesty do pravěku aneb Ve stopách Zdeňka Buriana, která zahrnuje ukázky z děl pětice výtvarníků: Jaroslava Bažanta, Pavla Dvorského, Petra Modlitby, Jiřího Svobody a Jiřího Teichmanna, jejichž oborem je tzv. vědecká umělecká rekonstrukce. Tito výtvarníci se ve spolupráci s přírodovědci věnují tvorbě přesných zobrazení prehistorické fauny a flóry i dávných předků člověka, navazují tak na dílo malíře Zdeňka Buriana. Součástí výstavy je i herna pro děti.

Muzeum ve Šlapanicích nabízí hned dvě zajímavé a tematicky propojené výstavy. Výstava Četníci nejen ze Šlapanic se zabývá dějinami četnictva v době první republiky. Interaktivní prezentace Stopa. Vyřeš zločin! nabízí návštěvníkům možnost seznámit se s postupy kriminalistického vyšetřování a základními kriminalistickými metodami. Na zájemce čeká fiktivní kriminální případ, který mohou vyřešit a odhalit tak pachatele. Tuto putovní výstavu Mendelova muzea doplňují překvapivé informace z dějin kriminalistiky.

Památník Mohyla míru zve, kromě stálých expozic zaměřených na historii a ohlasy slavné „bitvy tří císařů“ u Slavkova, na výstavu Proměny Brna aneb Brno napoleonské, která přibližuje události spjaté s dvěma vpády Napoleona Bonaparta na Moravu na počátku 19. století, zejména s přihlédnutím k situaci v okupovaném městě Brně.

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě právě otevřel hlavní výstavu letošní sezóny nazvanou Skácelové – ke kořenům, která připomene literární a výtvarný odkaz Emila Skácela – mlynáře, legionáře, básníka a malíře. Jeho dosud nepublikované deníkové záznamy spolu s kresbami a rodinnými fotografiemi odkrývají historii rodu Skácelů. Výstava neopomene ani Emilovy nadané syny básníka Jana a výtvarníka Petra.

V galerii Celnice v areálu brněnské vily Löw-Beer je k vidění výstava Brnem textilním, která ukáže, co zbylo z moravského Manchesteru. Výstava připravená Národním památkovým ústavem mapuje významné brněnské textilní továrny (Obřany, Staré Brno, Husovice, Zábrdovice aj.) z pohledu památkové péče. V průchodu do zahrady vily se nachází putovní výstava Příběh Černých Polí, která čtivou formou přibližuje zajímavé stavby, jejich stavitele, stavebníky i slavné obyvatele této atraktivní rezidenční čtvrti. V Černých Polích nestojí jen vila Tugendhat!

Všechny pobočky Muzea Brněnska mají otevřeno od pátku do neděle dle běžné otvírací doby, v pondělí 22. dubna je veřejnosti přístupné pouze Podhorácké muzeum a Památník Mohyla míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám