Hlavní obsah

Nadějní varhaníci hráli na zachráněné varhany v rámci projektu Setkávání se s královským nástrojem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkávání se s královským nástrojem se nazývá projekt, v rámci kterého se v sobotu 9. listopadu uskutečnil varhanní koncert v Husově sboru v Dobrušce. Představili se na něm čtyři nadějní varhaníci Adam Suk, Jan Preclík, Miroslav Baklík a Lukáš Koblása.

Foto: Dana Ehlová

Jan Preclík, Adam Suk, Miroslav Baklík a Lukáš Koblása (zleva) po koncertě v rámci projektu Setkávání se s královským nástrojem.

Článek

Zajímavostí je, že se tento koncert uskutečnil čtyři roky (a dva dny) poté, co se v Husově sboru v Dobrušce konaly dva koncerty pro všechny dárce, kterými vyvrcholil proces záchrany zdejšího unikátního nástroje, pocházejícího pravděpodobně z roku 1904, kdy ho postavila renomovaná německá firma A. Schuster & Sohn Orgelbau ze Zittau.

Královský nástroj v Husově sboru v Dobrušce byl zachráněn během jediného roku a v listopadu 2015  začal po mnoha desítkách let sloužit nejen koncertním účelů a v rámci liturgií, ale také výuce budoucích varhaníků.

Úvod koncertu konaného 9. listopadu patřil nejmladšímu interpretovi – teprve čtrnáctiletému Adamu Sukovi, žákovi ZUŠ v Pardubicích a vítězi Mezinárodní varhanní soutěž Northern Ireland International Organ Competition 2019, která se konala ve městě Armagh v Severním Irsku. Velice talentovaný varhaník zahrál s přehledem skladby Roberta Führera a Johanna Sebastiana Bacha.

Následovali studenti oboru hra na varhany Univerzity Hradec Králové Jan Preclík a Miroslav Baklík, které vedou prof. Jan Hora a Pavel Svoboda. Prezentovali se skladbami Brahmse, Buxtehudeho, Bacha, Ebena a Mushela.

Závěr koncertu náležel letošnímu absolventovi královéhradecké univerzity a vítězi několika mezinárodních studentských soutěží Lukáši Koblásovi z Dobrušky. V jeho podání si posluchači vychutnali dvě skladby J. S. Bacha a na závěr Toccatu in g Franjo Dugana.

Uskutečnění projektu Setkávání se s královským nástrojem podpořil Královéhradecký kraj a pořádá ho Spolek PROVARHANY.

Reklama

Výběr článků

Načítám