Hlavní obsah

Náchodská Prima sezóna končí, spisovatel Škvorecký se v Dannym Smiřickém viděl

Novinky, Vratislav Konečný

"Možná je to sentimentální, ale Prima sezónu natočili tak, jak jsem ji já vnímal. Kluci na malém městě uprostřed války, která je až tak moc nezajímala. Pouštím si to občas jako Večerníček," řekl mi před lety v náchodském hotelu Beránek jeden z nejznámějších českých spisovatelů Josef Škvorecký.

Foto: Vratislav Konečný

sochy budou záhy instalovány v městské zeleni

Článek

Škvorecký, náchodský rodák, jeden z nejlepších spisovatelů poválečné éry, psal své příběhy o Dannym Smiřickém a městě Kostelci.

Kostelcem byl Náchod, románové postavy ve městě žily, všichni se poznali, ne vždy jim to ale bylo příjemné. To se hlavně týkalo klíčového díla Zbabělci z posledních dnů války v Náchodě, které zatím marně čeká na filmové zpracování. Z událostí se většinou popisuje masakr vojáků Rudé armády povražděných v bývalé celnici, hon na Němce a masové vraždění se opomíjí.

Škvorecký odešel v roce 1969 do kanadského exilu se svou ženou Zdenou Salivarovou, kde v Torontu založili proslulé nakladatelství ´68 Publisher. Mezi nejznámější díla patří Tankový prapor, Mirákl, Smutek poručíka Borůvky, Příběh inženýra lidských duší, Lvíče... Až po revoluci se do rodného Náchoda vrátili, sláva to byla veliká. Seděli jsme spolu v hotelu Beránek a já poslouchal jeho vzpomínky. Ve městě letos instalují bronzovou sochu spisovatele sedícího na lavičce.

Sezóna s tradicí a nabitým programem

Před 16. lety vznikl studentský festival Náchodská Prima sezóna, jehož letošní ročník končí. Probíhal od 30. dubna s bohatým programem, dnes zakončí na Masarykově náměstí od 17 hodin s akcemi až do noci. Hrálo se studentské divadlo, probíhaly výstavy, autorská čtení, ale i šachový turnaj. Návštěvníci slyšeli mnoho dobré muziky. Součástí  festivalu byl i majáles.

Pondělní nabídku završil jazový koncert, zahráli Julia Karosi Quartet (Maďarsko) a Jazz Generation Saturday Morning band. Škvorecký měl k podobné hudbě vždycky blízko, hrál na saxofon, jeho Danny Smiřický to vždy zdůrazňoval.

V minulosti tu vystoupili např. Emil Viklický a Zuzana Lapčíková, Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Laco Déczi a Cellula New York, Jana Koubková a další vynikající muzikanti.

Na večer je připraven slavnostní ohňostroj k výročí ukončení II. světové války.

Festival pořádá občanské sdružení Náchodská prima sezóna.

Hudba v kámen tesaná

Na Masarykově náměstí v pondělí dokončovali studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích díla z pískovce, jež si objednala radnice. Tři kameny představují saxofonisty, metronom a proud hudby.

"Už nás po 10 dnech pěkně bolí ruce, ale Náchod je skvělé město, moc hezké a prima se tu o nás starají," svěřily se při přestávce u dokončovacích prací Karolína Kociánová a Pavlína Šafrová. Dívky, ale jsou tu i chlapci, umějí, "makají" se zaujetím a fantazií.  

"Ze šesti návrhů byly vybrány tři, které pak studenti dokončili na náměstí. Sochy v nejbližší době rozmístíme v parcích - dvě poblíž Masarykova náměstí a další na Husově náměstí. Zajímavostí je i to, že studenti stejné školy vytvořili před téměř 110 lety sochu rytíře Hrona umístěnou na budově radnice na náměstí (v roce 2014 radnice oslaví 110 let)," sdělila Nina Adlof, tisková mluvčí náchodského městského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám