Hlavní obsah

Na "fejsbuky" se spolehnout nedá, zaznělo od chvilkařů v Čisté u Rakovníka

Novinky, Lucie Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milion chvilek je aktivní i v malých obcích. Jak umí „významně pomlčet", předvedli v úterý protestující v Čisté u Rakovníka, kteří před hospodou pověsili karikatury premiéra a červeně rámované otázky, které si prý snad lidé přečtou, „až půjdou ráno pro rohlíky".

Foto: Lucie Bartoš

Příprava podvečerní akce proti Babišovi a vládě, která vyvolává plno otázek...

Článek

„Roušky? Ne, nejsou potřeba, jsme venku,“ ubezpečil Daniel Váhala. Jeho jméno mohou znát místní z Římskokatolické farnosti Jesenice, kde je administrátorem a trvalým jáhnem.

Jedna z účastnic přilepila k černobílým plakátkům čtvrtky popsané barevnou fixou. „Řekl to manžel, ale hůř. To víš, občanská angažovanost je pilířem demokracie,“ podotkla, když předala k připevnění listy s hláškami, z nichž nejvýrazněji napsaná byla „Kdy už potáhnete k čertu?“. Přidala ještě dotaz „Proč ignorujete opoziční poslance (ODS, TOP 09, Piráti) a přivlastňujete si jejich návrhy? A do třetice „Proč Andrej Babiš vystupuje proti EU a NATO místo toho, aby vysvětloval, jaké výhody pro nás členství v těchto organizacích má?“

Mezi činné, kteří se i tentokrát objevili na Václavském náměstí tohoto městečka, patří například komunální zastupitel Daniel Váhala a člen kulturního výboru Vladimír Vácha.

Ten přečetl prohlášení s otázkami, které se podobně četlo na všech zúčastněných místech protestu. Jeho ústy tak zaznělo například: „Proč vám nevadí lhát? Proč nadřazujete sebe nad ostatní? Proč nejste ochotni pomoci slabším? Proč máte raději peníze, než svobodu? Proč se hrbíte a klaníte před totalitami tohoto světa? Proč vám nevadí podpora KSČ, pohrobků KSČ?"

Poté si vzal slovo Vladimír Vácha a upozornil na „významné mlčení, kdy se snáší otázky, z nichž některé tu jsou položeny“, a vyzval k minutě mlčení.

„Nesmíme se nechat vláčet,“ zmínil také pastorační pracovník Váhala, když hovořil o nesnadnosti filtrovat si objektivní zprávy v tisku, o pokřivenosti některých zpráv a o tom, že je důležité vidět, kdo která média vlastní a manipuluje. Debatu v hospodě a před hospodou označil proto v tomto ohledu za důležitou: „Je potřeba se ujistit, že jsme ve střehu. Na ´fejsbuky´ se spolehnout nedá. To je něco, co komunikaci mezi lidmi usnadňuje, ale zároveň…“

Účastníci zanechali na místě „áčko“ s plakátky a otázkami na vládu. „Když půjdou lidé ráno pro rohlíky, tak si třeba všimnou a přečtou si to. Myslím, že ty malé chvilky se pomalinku skládají a že z nich třeba bude něco, co bude mít budoucnost,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám