Hlavní obsah

Na 25. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha přijede i Catherine Deneuve

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest se ponese v duchu kvality, pestré nabídky a velmi zajímavých hostů.

Foto: Petr Mráček

Tisková konference

Článek

„Za dobu jeho trvání se festival zdesetinásobil a i diváci jsou dnes ze všech věkových i sociálních skupin,“ řekl prezident a zakladatel festivalu Fero Fenič na setkání s novináři 6. března.

Letošní ročník bude slavnostně zahájen 15. března v pražském Obecním domě v Praze filmem Večírek uznávané britské režisérky Sally Potter s hvězdným hereckým obsazením. V hlavních rolích britského dramatu se představí Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Emily Mortimer či Cillian Murphy.

Festival zakončí 22. března v CineStar Anděl americký film Souboj pohlaví natočený na motivy skutečného zápasu z roku 1973, ve kterém se potkaly dvě americké tenisové jedničky Billie Jean King a Bobby Riggs. V hlavních rolích diváci uvidí Emmu Stone a Steva Carella.

Ocenění cenou Kristián

MFF Praha – Febiofest 2018 ocení za celoživotní přínos filmu hned několik významných osobností.

Na slavnostním zahájení 15. března bude Kristián předán herečce Catherine Deneuve a české filmové legendě Daniele Kolářové. V průběhu festivalu si jej pak převezmou režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax.

„Jsme rádi, že můžeme ocenit tak významné filmové osobnosti a že si na náš festival udělali čas ve svém nabitém programu,“ uvedl ředitel festivalu Kamil Spáčil.

Medaile České mincovny pro Jiřího Kodeta

Febiofest společně s jabloneckou Českou mincovnou poctil v letošním roce ražbou pamětní medaile jednoho z nejvýznamnějších českých herců Jiřího Kodeta. Zlatou medaili Jiřího Kodeta převzala na tiskové konferenci manželka Soňa Kodetová. Česká mincovna touto medailí navazuje na poctu věnovanou Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému či Vladimíru Menšíkovi.

Filmoví fandové mohou se zahájením festivalu začít hlasovat, které osobnosti se této pocty dostane v rámci příštího ročníku Febiofestu. Medaile si mohou zakoupit na www.ceskamincovna.cz. Volný cyklus pamětních medailí s názvem Hvězdy stříbrného plátna nabídne 100 kusů zlatých medailí o hmotnosti čtvrtiny unce v hodnotě 13 950 korun a nabídku doplní 400 kusů stříbrných medailí o hmotnosti 10 gramů za 950 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám