Hlavní obsah

Most přes řeku Ostravici v Bašce se už staví

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době letošních jarních povodní byl 23. května podemletý vodou střední pilíř mostu přes řeku Ostravici v Bašce. Most byl podle statiků od té doby nepoužitelný.

Foto: Josef Zajíc

Provizorní lávka pro pěší a budovaný most.

Článek

Lidé žijící na levém břehu z Kunčiček u Bašky a obce Baška ležící na pravém břehu byli od sebe odříznuti. Také bylo zamezeno spojení mezi rychlostní komunikací 56 a silnicí 477.

Havarijní stav mostu nutil starostu obce, kterým v té době byl Ing. Břetislav Jasek, k rychlému a účinnému řešení. Byla zde možnost vybudování náhradního mostu armádou, aby bylo zajistěno rychlé a plynulé zásobování a umožněna docházkla dětí do školy a školky. Tato varianta ale neprošla. Prodlužuje se tedy doba, kdy řidiči musí objíždět. Náklady na benzín a naftu  jdou do milionů.

Nicméně řešení se našlo a byl vyhotoven projekt Odstranění stavu nouze - rekontrukce mostu ev.č. 477-036 přes řeku Ostravici v obci Baška. Projekt financuje Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Stavbu realizují OHL Železniční stavby.

Po vyhotovení projektových dokumentací, zajištění stavebních povolení byla vybudována provizorní lávka pro pěší, po které se lidé prošli již počátkem srpna. V dalším období byla u starého mostu provedena demolice a zahájena stavba mostu rekontruovaného.

Nový most kromě podpěr bude mít také jeden pilíř, ale ten je zasazen mimo tok řeky. Je pravděpodobné, pokud stavba bude pokračovat nadále podle harmonogramu, že zkušební porovoz bude zahájen v září a otevření koncem roku 2011. Náklady na stavbu jsou okolo 90 milionů.

Podle názoru pana Jaska se obec bude snažit dělat vše pro to, aby zkušební provoz byl zahájen co nejdřív. Po obecních volbách bude dnes v obci Baška zasedat nové zastupitelstvo, ustavena rada a zvolen nový starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám