Hlavní obsah

Moskevské divadlo míří po roce opět do Zlína s jedinečným pohybovým představením

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní představení slibují čtyři talentovaní umělci z Ruska. Českému publiku se ve Zlíně poprvé představí se svým ojedinělým divadelním představením Variations Of Static. V Česku si svou premiéru odbyli teprve před čtyřmi lety v Národním divadle v Praze.

Foto: Jakub Schmid

Moskevské divadlo Teatrplastichesky pracuje s unikátními prvky pohybu.

Článek

„Jedná se o mužskou inscenaci Moskevského divadelního souboru Teatrplastycznyj, které se zabývá unikátním divadelním přístupem a pracuje se specifickou divadelní formou založenou na pohybovém ztvárnění divadelní inscenace. Tento divadelní přístup je nejen naprostým unikem v České republice, ale i v zahraničí,“ přiblížil Martin Dominik Polínek z Malé scény Zlín.

Statika je v širším slova smyslu teorie rovnováhy libovolných látek – pevných, kapalných nebo plynných. V souladu s kvantovou fyzikou není nic statické, stabilní a trvalé - vše se neustále proměňuje.

„Pouze duch je ve vnitřní jednotě s prapočátkem neměnný. Tato inscenace však pojímá statiku spíše filozoficky, jako variaci vnitřních prožitků, vášní, stavů a jako lidskou cestu k vnitřní harmonii a vyváženosti,“ charakterizoval představení hlavní choreograf inscenace Jevgenij Venin.

Témata, jež se v představení objevují, jsou velmi podobná těm, která se vyskytují ve většině současných choreografií – samota, hledání sebe samа, střetávání se s jinou lidskou osobností, neomezená svoboda. Avšak hledání významů se postupně upozaďuje, protože pohyb na scéně je hypnotizující a fascinující sám o sobě.

„Divák se setkává se spontánním pohybem, který je ústřední osou dění, od níž se odvíjí vše další. Dokonce i akrobatické prvky jsou v představení provedeny s takovým klidem, jako by nebylo nic všednějšího než udělat stojku na předloktí nebo zvedat jiné do výše nohama,“ doplnil Venin.

Moskevský divadelní soubor vystoupí ve velkém sále Malé scény ve Zlíně v pondělí 19. listopadu od 19.00 hodin. Záštitu nad představením převzal Tyjátr ModroDiv a Základní umělecká škola Štefánikova Zlín.

Vstupenky lze zakoupit přímo na místě nebo si rezervovat prostřednictvím emailu Modrodiv@gmail.com. Bližší informace naleznete také na facebooku https://www.facebook.com/events/496047130875931/ nebo na tel.: +420 774 411 273.

Reklama

Výběr článků

Načítám