Hlavní obsah

Moskevské divadlo míří do Zlína s jedinečným představením. Inspirovalo se v Česku

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní představení slibují čtyři talentovaní umělci z Ruska. Českému publiku se představí vůbec podruhé a to ve Zlíně se svým ojedinělým divadelním představením Proč jsou květy krásné. V Česku si svou premiéru odbyli teprve před třemi lety v Národním divadle v Praze.

Foto: Jevgenij Venin

Moskevské divadlo Teatrplastycznyj: "Proč jsou květy krásné". Námět a režie: Lara Garri, choreografie: Jevgenij Venin

Článek

„Jedná se o mužskou inscenaci Moskevského divadelního souboru Teatrplastycznyj, které se zabývá unikátním divadelním přístupem a pracuje se specifickou divadelní formou založenou na pohybovém ztvárnění divadelní inscenace. Tento divadelní přístup je nejen naprostým unikem v České republice, ale i v zahraničí,“ přiblížil Martin Dominik Polínek ze Základní umělecké školy ve Zlíně, na jehož pozvání divadelní soubor do Zlína zavítá.

Historie inscenace má přitom kořeny právě u nás v Česku - v Praze na Karlově mostě, kde choreograf divadla jednou večer zaslechl zajímavou hudbu českého skladatele a hudebníka Jaroslava Málka. Přivezl si hudbu do Moskvy, kde se u režisérky zrodil námět inscenace, kterou mohli nazkoušet pouze muži.

„Inscenace je mystická, filozofická, postavena na obrazech, nikoli na příběhu. Člověk proplouvající svým životem, který pociťuje osamělost v bezbřehém vesmíru, se snaží zachytit nezachytitelné,“ poodkryl děj Martin Polínek. Představení je plné hypnotické atmosféry, nekonečně se prolínajících improvizačních linek, rytmů až jako by čas zůstával stát. Divák tak může objevit skryté hlubiny v sobě samém.

Námět inscenace koresponduje s citátem anglického básníka a malíře W. Blakea: „Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině.“

Soubor vystoupí ve spolupráci se Základní uměleckou školou Zlín a Spolkem ZUŠKA?ZUŠKA! v sobotu 11. března od 19.00 ve velkém sále Malé scény Zlín.

Vstupenky lze rezervovat prostřednictvím emailu mala.scena.vezline@gmail.com. Bližší informace naleznete na www.zus-zlin.cz, nebo na tel.: +420 774 411 273.

Reklama

Výběr článků

Načítám