Hlavní obsah

Milevský klášter a muzeum zvou na výpravu proti proudu času

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vydáte do jižních Čech na dovolenou, jedním z dobrých tipů k návštěvě je klášter a muzeum v Milevsku. Historie místa se datuje již od roku 1187.

Foto: Jiří Cysař

Klášter a Bazilika Navštívení Panny Marie

Článek

Rozsáhlý areál, jehož součástí je i muzeum, procházíme s průvodcem a s odborným výkladem se nám dostává velice zajímavých informací.

Klášter však není jen určený na prohlídky a vzpomínky na jeho slavnou minulost, žije současností a je stále obsazen řádem premonstrátů a ti zde žijí bohatým duchovním životem. Konají se zde bohoslužby, svatby i pohřby. Duchovní život kláštera je však během prohlídek oddělen od návštěvníků a tak se nemusíme obávat, že naše přítomnost řeholníky obtěžuje.

A nyní se již vydejme po památkách zdejšího kláštera. Celému areálu vévodí Bazilika Navštívení Panny Marie, jež byla původně románská. Po barokní přestavbě získala na sklonku 19. století bazilika historizující neorománskou podobu. Dvě vysoké věže svou výškou a stavební pojetí jsou unikátní v Čechách.

Další dominantní budovou je kostel sv. Jiljí, který se nachází za hřbitovem a zde za zmínku stojí unikátní gotická síťová klenba „milevského typu“  s freskami vztahujícími se k rodu Hodějovských z Hodějova a původní gotický krov. Velkou zajímavostí je, že tento kostel slouží také jako obřadní síň při smutečních obřadech. Posuvná část oddělí část kostela a tak v druhé polovině mohou probíhat pohřby.

Pro mnohé nejzajímavějším místem prohlídky je knihovna. Nalézá se v budově, která mohla být dříve hospicem či klášterní školou, jak se domnívají historikové, nyní je zde umístěna barokní knihovna. Zde můžeme vidět historické knihy vztahující se k místnímu klášteru a nejen k němu.

Dalšími památkami na prohlídkové trase jsou Opatská kaple a Rajská zahrada a románský konvent.

Po prohlídce kláštera lze ještě navštívit Milevské muzeum na II. nádvoří kláštera. Vstupujeme do nových prostor, jelikož na počátku roku 2013 skončila jedna kapitola dosavadního života muzea, to když se Milevské muzeum muselo vystěhovat z dosavadních prostor prelatury na prvním nádvoří kláštera. Nově bylo nyní umístěno na druhé nádvoří, do opravené budovy z roku 1768, kde kdysi bývaly byty úředníků klášterní správy.

Zde vznikly nové expozice, které byly slavnostně zpřístupněny 1. června 2013. Expozice se nalézají ve třech podlažích a jsou zde historické předměty a dokumenty města. Za zmínku stojí popravčí meč a pranýř nebo vitrína s popisem místních siamských dvojčat žijící ve městě v 19.století. Nalezneme tu i funkční věžní hodinový stroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám