Hlavní obsah

Mikulovem zněla komorní hudba

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky klasické hudbení scény zamířily na jih Moravy. O uplynulém týdnu jim patřily hned dva večery v sále Základní umělecké školy v Mikulově.

Foto: archiv Terezie Fialové

Klavírním uměním v Mikulově uchvátila Terezie Fialová.

Článek

Pražské komorní duo Petr Nouzovský (violoncello) a Terezie Fialová (klavír), které sklízí úspěchy doma i za hranicemi, vystoupilo v úterý 26. dubna. Společně nabídli publiku skladby Davida Poppera, Astora Piazzolly a Bohuslava Martinů.

Koncert zahájily dvě houslistky, žákyně mikulovské základní umělecké školy, Marie Hasoňová a Anna Bařinová. Za klavírního doprovodu Jana Srby a Kateřiny Málkové se sálem nesly tóny Antonia Vivaldiho a Wolfganga Amadea Mozarta.

„Na pódium je pozval Petr Nouzovský, který působí jako předseda Fóra mladých. Toto občanské sdružení se mimo jiné zaměřuje na vytváření koncertních příležitostí a podporu mladých a malých muzikantů. Spolupráci s žáky mikulovské základní umělecké školy navázalo již vloni v rámci Karnevalu zvířat,“ doplnil ředitel ZUŠ Jiří Vrbka.

Během čtvrtečního klavírního koncertu pak excelovali Lucie Czajkowská a Vladimír Havlíček. Posluchači brněnské JAMU ze třídy Aleny Vlasákové nadchli publikum interpretací Ludwiga van Beethovena, Johana Brahmse, Frederyka Chopina a dalších.

„Velice si vážíme osobních vztahů a vazeb s mladými umělci, kteří dosahují vysoké úrovně už během studií. Jen díky nim můžeme posluchačům v Mikulově zprostředkovat výjimečný hudební zážitek,“ vyzdvihl Vrbka.

Všechny příznivce talentů zve přitom na májové koncerty. Ke Dni matek zahrají 10. května žáci mladších ročníků, 24. května se představí hudební obor spolu s výtvarným a 31. května vystoupí absolventi s Komorním orchestrem. Vždy od 17 hodin v sále ZUŠ, vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám