Hlavní obsah

Městská knihovna v Dobrušce oslavila 60 let, ale přesto je stále mladá

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestré odpoledne plné zajímavých akcí, včetně bohatého doprovodného programu, si užili v sobotu 9. června účastníci oslav pořádaných u příležitosti dvou kulatých výročí Městské knihovny v Dobrušce.

Foto: Dana Ehlová

maketa knihovny vyrobená dětskými čtenáři

Článek

Přímo v knihovně i v přilehlém parčíku nabídly dobrušské knihovnice svým čtenářům, ale i všem, kdo přišli, několik akcí s cílem důstojně oslavit 60 let vzniku Městské knihovny v Dobrušce a 10 let od slavnostního otevření nové moderní bezbariérové budovy, současného sídla této instituce.

Zájemci byli provedeni objektem a dostali se i do veřejnosti běžně nepřístupných prostor, mohli si prohlédnout výstavu fotografií a dokumentů s příznačným názvem „60 let a stále mladá“, nebo zalistovat v kronikách a zjistit, čím knihovna žila a jaké akce připravila v minulosti. To však nebylo vše, a ti, kdo si pečlivě prostudovali program dopředu, věděli, že jeden ze dvou pomyslných vrcholů oslav nastane přesně v 15 hodin.

Právě v tuto hodinu byli do dětského oddělení, jehož jedna část se proměnila v pitevnu na patologické klinice, vpuštěni malí adepti této poněkud bizarní lékařské disciplíny. Celý tým pod vedením Moniky Malé, knihovnice z Třebechovic pod Orebem, nejprve absolvoval teoretickou přípravu, kdy se dozvěděl vše o tom, z čeho se „tělo“ každé knihy skládá, a třeba i to, že smrt knihy může mít příčiny buď fyzické, nebo psychické. A pak se už členové týmu převlékli do lékařských plášťů, rukavic, nasadili roušky a přistoupili k operačnímu stolu, aby zjistili, proč a jak zemřela kniha, která se každému z nich dostala pod ruku.

Byla to hodina plná napětí a očekávání, hodina, kterou si všichni malí operatéři či patologové opravdu užili. A pokud je tento dnešní zážitek přesvědčil, že právě v knihách, a ne třeba v počítačích či mobilech, najdou vždy mnoho zajímavého, tak to bude určitě největší odměna pro samotnou Moniku Malou.        

I venkovní část oslav měla svůj velký vrchol. V 17 hodin se na připraveném podiu objevil Michal Viewegh, v současné době zřejmě náš nejúspěšnější spisovatel, otevřel knihu Povídky o lásce, kterou napsal v r. 2009, a začal číst jeden ze svých humorných příběhů na téma láska na celý život. Potom odpovídal na dotazy k různým tématům. Mluvil i o tom, jak je důležité se při psaní převtělit do postav z příběhů, což je ale v případě například masového vraha nebo ředitele velké firmy velmi obtížné. Jeho příznivci se také dozvěděli, na jaké knihy či filmy natočené podle jeho scénářů se mohou těšit.        

Úplně poslední bod programu patřil znovu těm nejmenším, tedy dětem, které vypustily k obloze symbolických 60 barevných balónků, tedy tolik, kolik let již Městská knihovna v Dobrušce existuje.                          

Reklama

Výběr článků

Načítám