Hlavní obsah

Město Záhřeb vás okouzlí a nadchne

Novinky, Šárka Stanieczková

Vydala jsem se poznat proslulé Chorvatsko, kam míří každoročně tisíce Čechů na dovolenou, se zastávkou na přespání v hlavním městě Zagreb. Nyní ale vím, že jsem tam nebyla naposledy, a brzy se vrátím! Příště pojedu přímo do hlavního města na dovolenou, se zastávkou u moře.

Foto: Šárka Stanieczková

Hlavní město v noci

Článek

Město Záhřeb je hlavním městem Chorvatska, má zhruba 800 000 obyvatel a leží na severozápadě země, nedaleko hranic se Slovinskem. Dělí se na starou - hrad a památky - a novou část - "mrakodrapy" aj., business centra. V této zemi se každoročně ubytují na dovolené u moře desítky tisíc Čechů, ale jen málo z nich zavítá do hlavního města. Města, které nikdy nespí, rozhodně má co nabídnout, pohostí vás dobrým pivem a přátelskou atmosférou, vyhlídkou na celé okolí s dobrým pitím v ruce a opravdu velmi přátelskými lidmi.

Poznávání začínám u hlavního nádraží (glavní kolodvor), ze kterého se dostanete všude. Budova je velmi pěkná, udržovaná a v noci nasvícená. Před touto budovou se rozprostírá náměstí krále Tomislava (Trg kralja Tomislava), uprostřed s fontánou a po lavičkách sedícími turisty a domorodci. Vše si pečlivě zfotodokumentuji a pokračuji přes Hatzovu ul. na další náměstí J. J. Strossmayera (Trg Josipa Jurja Strossmayera) s altánkem uprostřed, velkou fontánou s hrajícími si dětmi a taktéž pohodovou atmosférou, kterou toto město jen hýří. Procházím ještě jedním náměstím (Trg Nikole Šubica Zrinskog) a Praškou ul. se dostávám přímo do samotného centra města ke "koni" na náměstí (Trg J. Bana Jelačica). Po náměstí jezdí modře zbarvené tramvaje, létají holubi a samozřejmě se procházejí turisté s fotoaparáty, ale na rozdíl od Prahy jich je zde mnohem méně. Zastavuje nás přátelsky vypadající mladá dívka a oslovuje nás anglicky, je tedy na první pohled poznat, že nejsme zdejší. Zve nás na vyhlídku a my přijímáme. Ale dříve, než vyjedeme do výše několika desítek metrů, jdeme se podívat na Kaptol s katedrálou.

Vyhlídka v ul. Gaieva na jednom z rohů náměstí na celé město je nezapomenutelným zážitkem, obzvlášť když přijdete v době západu slunce a později máte možnost vidět město v nočním šeru. Lahvové pivo zde v baru na vyhlídce stojí 15 kn (cca 53,-) a můžete s ním do venkovních prostor, ale upozorní vás, abyste ho neházeli dolů, můžete někoho zabít. Vstup vás vyjde na 20 kn/os. (cca 70,-), ale opravdu stojí za to.

Město, co se týká nákupů, je velmi drahé; najdou se sice i obchůdky s levnějším zbožím, ale dle mého názoru mají naši slavnou pražskou Pařížskou ul. skoro všude. Na každém rohu je pekárna s nepřeberným množstvím sladkých i slaných dobrot. 1/8 slaného koláče (např. s cuketou a mozzarellou) vyjde na 10 kn (cca 35,-) a voda 0,5 l na 8 kn.

V centru Záhřebu je mnoho náměstí, které stojí za zhlédnutí, jako např. Rosseveltovo náměstí (Trg Rooseveltov), nám. Maršala Tita (Trg maršala Tita) nebo náměstí Maruličeva (Trg Marulicev) s krásnou stavbou, nám. Jezuitské (Trg Jezuitski) nebo Markovo náměstí (Trg Markov). Pěšky se tyto památky dají zvládnout za 3-6 hodin. Lístek na 90 minut vyjde na 12 kn na jednu zónu (pojedinačna karta) - Grad Zagreb 90 min., 2., 3., a 4. zóna 30 min.

Ubytování zde není levné, od 30 eur na noc, záleží na poloze. Auto se vyplatí nechat třeba v nákupním centru, např. Mall nebo u ubytování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám