Hlavní obsah

Město, kde byl zavražděn sv. Václav, nabízí setkání s historickými skvosty

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyhlášené koupaliště Lhota u Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi láká v letních dnech ke koupání. Za návštěvu ovšem stojí i staroboleslavská část zmíněného "dvojměsta" - kdo Starou Boleslav nezná, bude určitě překvapen, s kolika historickými skvosty se zde setká.

Foto: Jana Bečková

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi.

Článek

V centru Staré Boleslavi nás nejprve ohromil svou majestátností chrám Nanebevzetí Panny Marie. Před zmíněným kostelem jsme se zastavili přesně v deset hodin. Věžní hodiny odbíjely a navíc začala hrát věžní zvonkohra.

Kostel s ohromnou chrámovou lodí se nalézá nedaleko místní radnice a zcela jednoznačně je dominantou Staré Boleslavi. Měli jsme možnost nahlédnout do interiéru kostela prosklenými dveřmi skrývajícími se za nádherně vyřezávanými vstupními dveřmi.

Dále jsme pokračovali po hlavní silnici směrem k Labi či brandýské části města a doslova po pár krocích nás uvítalo Mariánské náměstí s radnicí se sochou sv. Václava a nádherně zdobeným Mariánským sloupem. Dýchla zde na nás historie tohoto místa... To již jsme se pomalu blížili k místu skonu sv. Václava - ke kostelu sv. Václava a bazilice sv. Klimenta (oba objekty pocházejí z 11. století).

Nejprve jsme prošli Svatováclavskou bránou, která byla vstupem do bývalého rozsáhlého hradiště. Vstoupili jsme do areálu kostelů a spatřili otevřené vstupní dveře do kostela sv. Václava. Zvědavost nám nedala a také mystičnost tohoto místa, kde začala historie českého národa, a vkročili jsme dovnitř. Spatřili jsme nádherně vyzdobený kostel a na vyvýšeném místě umístěný oltář - pod ním se nalézalo místo, kde byl v roce 935 sv. Václav zavražděn svým bratrem Boleslavem.

Oslovila nás průvodkyně, od níž jsme se dozvěděli, jakým způsobem je možno si prohlédnout všechny tři staroboleslavské kostely. Do všech kostelů se zájemci dostanou pouze s průvodkyní a to v sobotu, neděli a ve svátky. Prohlídku je nutno si telefonicky objednat. Kostely spravuje jedna průvodkyně.

Průvodkyně k nám byla velmi vstřícná, takže jsme měli možnost si prohlédnout i baziliku sv. Klimenta. Zde nám v krátkosti vyložila historii místa - na místě tragického skonu knížete Václava byl nad původním kostelem poté vystavěn nynější kostel sv. Václava.

Po mostě přes Labe jsme došli kolem zámku (další výborný turistický cíl) do Brandýsa nad Labem. Odtud jsme se za využití služeb MHD a vlaku dostali na v úvodu vzpomínané koupaliště u Lhoty. Původně to měl být výlet pouze rekreační, nakonec se stal historicko-naučným. Něco podobného doporučujeme i vám.

Reklama

Výběr článků

Načítám