Hlavní obsah

Medu je letos málo a bude dražší, shodli se moravští včelaři

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní český a moravský med bude letos dražší, protože je ho málo. Nepříznivé jarní počasí nesvědčilo rozvoji včelstev, natož pak tomu, aby v úlech bylo dostatek medu. Podle Jiřího Sekereše z mikulovské základní organizace českého svazu včelařů mají včelaři jen pětinu loňské produkce.

Foto: Jitka Sobotková

Včelař Jiří Sekereš z Mikulova

Článek

„S kolegy na posledním zasedání okresní rady včelařů jsme se shodli na tom, že situace je opravdu vážná a nedostatek medu se netýká pouze Břeclavska, ale je to problém celorepublikový. A co víc s velkým předstihem musíme začít včelstva zakrmovat a léčit,“ řekl Jiří Sekereš.

Letošní průběh počasí od jara vůbec nesvědčil rozvoji včelstev a včelí matky začaly klást až v polovině dubna. Tím došlo k situaci, že vylíhlé včelky se dostaly do potřebné síly až v době, kdy už byly stromy odkvetlé. „Všechno se tak zpozdilo minimálně o pět šest týdnů a veškeré ovocné stromy, které byly v plném květu v dubnu a květnu, nebyly dokonale opyleny. S tím souvisí i to, že je podstatně nižší úroda ovoce,“ vysvětluje Jiří Sekereš.

Medu je letos opravdu málo a ten, kdo chce kvalitní med přímo od českého či moravského včelaře, musí počítat s cenou minimálně 150 korun za půllitrovou sklenici. Ceny tmavých lesních medů se vyšplhaly až na 180 korun. Podle Jiřího Sekereše výkupci medu zvedli cenu na dvojnásobek a i původně obyčejný med řepkový, nejméně kvalitní, se nyní vykupuje za 85 korun. Poptávka však vysoce převyšuje nabídku.

„Nikdy v minulosti jsem tak špatný rok nezažil, a to se včelařství věnuji už více než třicet let. A staří matadoři, včelaři sami říkají, že takhle zle nebylo padesát let,“ vzpomíná Jiří Sekereš.

Včelařství na Mikulovsku má letitou tradici. „Nyní máme přes čtyřicet členů a poslední roky se hlásí i mladí zájemci ve věku kolem pětatřiceti, čtyřiceti let, což nás moc těší. Máme mladého předsedu Pepu Šedivého i pokladníka Jirku Kmeta,“ dodává s úsměvem Jiří Sekereš, který je sám jednatelem Základní organizace českého svazu včelařů v Mikulově.

A co včelaře čeká po zbytek roku? „ Nyní je naším hlavním úkolem zakrmovat a léčit slabá včelstva, protože nejsou v patřičné kondici. A věřit, že tak katastrofální rok, jako je ten letošní, nás už nepotká,“ dodal na závěr mikulovský včelař Jiří Sekereš.

Reklama

Výběr článků

Načítám