Hlavní obsah

Martina Kociánová, Alfred Strejček a Barocco sempre giovane podpoří záchranu varhan v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel sv. Prokopa v Přepychách zažije další pozoruhodnou událost. V pátek 11. listopadu zde v 17 hodin začne letos již čtvrtý benefiční koncert, jehož výtěžek je určen na záchranu varhan, postavených roku 1872 Amandem Hanischem z Rychnova nad Kněžnou.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Mezzosopranistka Martina Kociánová, komorní soubor Barocco sempre giovane a recitátor Alfred Strejček vystoupí 11. listopadu v Přepychách.

Článek

I tentokrát vystoupí výjimečné osobnosti naší umělecké scény – mezzosopranistka Martina Kociánová, pardubický komorní soubor Barocco sempre giovane a vynikající recitátor Alfred Strejček.

Program:

Na programu bude hudebně-literární pořad k 260. výročí narození W. A. Mozarta, v němž zazní slavné árie, instrumentální a duchovní díla tohoto génia.

Je všeobecně známo, že životní osudy a tvorba Wolfganga Amadea Mozarta jsou neodmyslitelně spojeny s Prahou a Čechami. Mozart navštívil Prahu celkem pětkrát, ale z toho dvakrát jen projížděl. Jeho pobyty byly pro naši metropoli i pro něho samotného velice významné. Během první návštěvy připravil premiéru své Pražské symfonie, osobně dirigoval Figara a dostal objednávku na operu pro Prahu, kterou se při další návštěvě stala opera Don Giovanni.

Interpreti:

Martina Kociánová vystudovala klasický zpěv na Lidové konzervatoři v Ostravě a do divadla vstoupila prostřednictvím muzikálu. Později se zaměřila především na klasickou hudbu. Mezi nejčetnější patří spolupráce s kytaristou Lubomírem Brabcem, houslistou Jaroslavem Svěceným či Wihanovým kvartetem. Zároveň spolupracovala či spolupracuje s řadou těles, například Severočeskou filharmonií, Královéhradeckou filharmonií, Janáčkovou filharmonií Ostrava. Koncertovala nejen na domácích scénách, ale také v Německu, Rakousku, Japonsku či na Kypru. Za činnost v oblasti umění jí v roce 2002 udělila Evropská unie umění Cenu Gustava Mahlera.

Alfred Strejček se od sedmnácti let věnoval divadlu. Po studiích na brněnské JAMU přesídlil do Prahy, kde působil nejdříve v Divadle Jiřího Wolkera a v experimentálním divadle Maringotka. Brzy se ovšem stal členem souboru Divadla za branou. Významná je jeho práce pro Český rozhlas – rozhlasový archiv obsahuje okolo tisíce pořadů, na kterých se podílel. Spolupracuje s kytaristou Štěpánem Rakem, herečkou Jitkou Molavcovou, hudebníkem Jiřím Pavlicou a mnoha dalšími.

Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) je komorní soubor složený ze špičkových mladých profesionálních hudebníků. Specializuje se na interpretaci skladeb vrcholného baroka, nevyhýbá se však ani jiným slohovým obdobím. Soubor, který založil v roce 2004 violoncellista Josef Krečmer, má za sebou již stovky významných koncertů. Je často zván na zahraniční koncertní turné i mezinárodní hudební festivaly (Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, The Ohrid Summer Festival, Nitrianska hudobna jar, Le Quattro Stagioni, Bach Istanbul‘da, IMusicFest of George Lobkowicz, atd.), spolupracuje s televizními i rozhlasovými stanicemi, nahrává na CD a pořádá vlastní abonentní cykly koncertů. Spolupracuje s předními českými i zahraničními sólisty i s celou řadou vynikajících mladých hudebníků, laureátů mezinárodních interpretačních soutěží.

Záchrana varhan

V současné době vrcholí druhá etapa záchrany královského nástroje v kostele sv. Prokopa v Přepychách. Generální opravu provádí varhanář Ivan Bok. Na sbírkovém kontě se díky tzv. adopci varhanních píšťal, benefičním koncertům a dotaci Královéhradeckého kraje podařilo shromáždit již více než tři čtvrtě miliónu korun.  

Na rok 2017 je naplánována třetí etapa, na níž bude třeba shromáždit zhruba půl miliónu korun.  

Reklama

Výběr článků

Načítám