Hlavní obsah

Markovy pašije v pražské katedrále zahájí průvod v čele s chlapcem na oslíku

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palmové ratolesti požehná pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě na Květnou neděli 29. března. Odtud vyjde průvod v čele s chlapcem na oslíku do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kde se koná mše svatá. Zazní Markovy pašije Františka Holíka.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Liturgický průvod připomínající Pánův vjezd do Jeruzaléma vyjde z baziliky sv. Jiří na Pražském hradě do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Pro lepší zpřítomnění tohoto tajemství dětem pojede v čele průvodu chlapec na oslíku.

V katedrále bude pokračovat mešní bohoslužba, při které budou provedeny Pražským katedrálním sborem Markovy pašije Františka Holíka v úpravě Zdeňka Pololáníka a Responsorium Jana Dismase Zelenky In monte Oliveti.

Na začátku slavení liturgie požehná kardinál Duka v bazilice sv. Jiří ratolesti. Bohoslužba v bazilice začíná v 10 hodin.  

Od 19 hodin se na Květnou neděli budou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha konat pašijové hry. Upravenou verzi Hořických pašijí představí tři herecké osobnosti – Otakar Brousek ml., Nela Boudová a Jakub Gottwald.

Květná neděle

Slavení Květné neděle je doloženo již od 7. století. V liturgii tohoto svátku jsou význačné tři momenty: kněz před mší svatou žehná palmové, jívové či jiné zelenající se ratolesti a průvod celého společenství vchází do chrámu, dále se čtou pašijové texty Písma, tedy vyprávění evangelií, která popisují Ježíšovo utrpení a smrt, a nakonec je to samo slavení mše svaté. 

Šestá postní neděle, která je nazývána také Květnou, připomíná Kristův vjezd do Jeruzaléma. Touto Květnou nedělí se vstupuje do Svatého týdne, jímž vrcholí postní doba, po které následují Velikonoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám